Archives 2011

2011 : une année remarquable ! Remarquable par la qualité des expositions d’art contemporain, remarquable par le nombre et l’enthousiasme des visiteurs venus de partout en Belgique et même au-delà ; remarquable par l’incroyable accueil réservé par les spectateurs de « Vivaldi, le feu de Dieu » qui ont rempli 8 fois l’église de Tourinnes. Près de 25.000 visiteurs auront déambulé dans les rues de Tourinnes et environs en ce mois de novembre.

Les 46èmes Fêtes de la Saint-Martin se sont refermées ce dimanche 27/11 après 4 week-ends de partage du beau, de passion, d’enthousiasme et de rencontres, dans la grande tradition des Fêtes de la Saint-Martin.

Rencontres avec les artistes sélectionnés par Elodie Antoine, commissaire 2011, sur le thème « Le Mal du Pays ». A travers leurs diverses installations, les artistes ont littéralement investis les lieux mis à leur disposition. Contagion, nostalgie, évolution de nos perceptions, de nos souvenirs, interrogation sur les effets du temps qui passe, autant de perceptions ressenties par les visiteurs venus en grand nombre pour ces expositions d’art contemporain. C’était impressionnant de voir le nombre de personnes venues spécialement, et de loin, pour ce thème : Anvers, Gand, Bruges, Courtrai, Arlon, Liège, Charleroi, Mons, Tournai, Luxembourg, …, il en venait de partout. En couple, en famille, entre amis, par groupes entiers ; artistes, journalistes, amateurs avertis ou simples curieux, ils ont défilé sans discontinuer dans les 6 lieux d’expositions officielles.

art et marges musée – Vahan Poladian
Au Moulin de Tourinnes, Rue de Beauvechain 1a - Tourinnes-la-Grosse

Vahan Poladian zou op zijn beurt een toneelstuk kunnen opvoeren. Hij recupereert allerlei soorten objecten waarmee hij schitterende kostuums maakt, opgesmukt met vele accessoires: borduurwerk, broches, medailles, hoeden, ringen…Hij heeft de kostuums aangetrokken tijdens zijn dagelijkse optocht door de straten van Saint-Raphaël in Frankrijk.

art et marges musée – Dominique Théâte
Au Moulin de Tourinnes, Rue de Beauvechain 1a - Tourinnes-la-Grosse

Op zoek naar een andere vorm van verstrengeling, tekent Domnique Théâte zichzelf op beelden van andere mensen, in andere levens. Hij brengt zichzelf ten tonele en overlapt met elk van ons. Zijn tekeningen zijn uitingen van een leven als een droom, zoals men zich voorstelt dat een acteur zijn trekken leent aan elk van zijn personages en een tijd met hen samenleeft.

art et marges musée – Dominique Vrancken
Au Moulin de Tourinnes, Rue de Beauvechain 1a - Tourinnes-la-Grosse

Vanuit de levenslijn waar we op vooruitlopen door ons te projecteren in de toekomst, fixeert de verstrengeling van lijnen ons in één punt. In één ogenblik, misschien het midden van het leven. Op dezelfde manier is de lijn van Dominique Vrancken overal, dicht, verhakkeld of smal. Hij tekent lagen van mensen boven elkaar op eenzelfde ondergrond met een indrukwekkende concentratie.

Ana Gallardo
Ferme du Rond Chêne, Rue du Culot 58, Tourinnes-la-Grosse

Een lappendeken van individuen voortvloeiend uit het zelfportret, van daaruit groeit deze collectieve voorstelling. We vertrekken van de groep om te peilen naar de eigenheid van elk individu, dat min of meer op zichzelf staat en vreemd is aan de ander. Op de tonen van een typisch Mexicaanse dans vermengen de generaties zich.

Hélène Amouzou
Au moulin de Tourinnes, et à la Ferme des Jésuites - Tourinnes-la-Grosse

Ook hier is het thema de relatie tot zichzelf en tot de anderen maar dan zonder spiegel. We zien een vrouw alleen. Hélène fotografeert zichzelf en dit doet zij meestal vanop een armlengte afstand. Zo groeit langzaamaan het idee van het zelfportret. Van waar komt dit lichaam, in zijn geheel of verknipt, naakt of gekleed in een jurk die opgaat in het beschadigde behangpapier van een zolder?

De zussen Martin
Au Moulin de Tourinnes, Rue de Beauvechain 1a - Tourinnes-la-Grosse

Hier, aan de andere kant van de spiegel, op een achtergrond van tapijt in dominant amarant rood verhelderd door de kristallen van een kroonluchter in de voorgrond, overlappen twee gemaskerde vrouwen elkaar met hun spiegelbeelden. Hun gelijkenis is verwarrend, hun lichamen zijn even doorschijnend als reflecties op het oppervlak van het glas.

Michel Clerbois, Juan Paparella
Ferme du Rond Chêne, Rue du Culot 58, Tourinnes-la-Grosse

Paradoxaal indringend en bewegend, die man met een onzichtbaar gezicht maar waarvan we ons de blik inbeelden die hij op ons richt. Die man zou zich kunnen losmaken uit die vreemde tijd die de nacht is. Een gefantaseerde dubbelganger die de levenslijnen ondervraagt. Hij is een zinnebeeld dat het oog bevraagt, de link tussen ons en de wereld waarvan we niet meer goed weten waar hij begint en waar hij eindigt.

Michel Clerbois
Ferme du Rond Chêne, Rue du Culot 58, Tourinnes-la-Grosse

Terwijl de geest zoemt in beelden die slechts op zichzelf bestaan, zuigen de zelfportretten, die met viltstift op spiegels getekend zijn, ons naar visuele verkenningen op het oppervlak van de spiegel. Of aan de andere kant? Zou het het omgekeerde van de identiteit zijn, het andere deel van zichzelf? De mens vertoont een halve glimlach, een samenzweerderige knipoog en hij heeft een hand op de voorgrond om het oppervlak van de spiegel aan te raken of vast te houden.

Juan Paparella
Ferme du Rond Chêne, Rue du Culot 58, Tourinnes-la-Grosse

Het gevoel van een parallel universum, onduidelijk afgetekend, brengt ons bij het moment van verwarring dat voorafgaat aan het ontwaken: die lichte slaap waar het bewustzijn van een andere activiteit van het lichaam binnendringt. Die ogenblikken waarop het bewustzijn van de slaap een tussen-twee-werelden is waar de geest ronddoolt van het ene beeld naar het andere.

Stephan Balleux
Ferme Saint-Georges - Rue du Moulin à Eau 2 - Beauvechain

Zijn schilderwerk, een beetje mutant, genereert een onrustwekkende vreemdheid. De sensatie neemt gestalte in het gevoel van het gebrek aan precisie en de beweging die voortvloeit uit de aanwezigheid van het vage. Daarna nestelt ze zich in de indruk van het tegelijkertijd waarnemen van het gekende, het herkenbare, dus het geruststellende, en het onbekende, vreemd en confronterend.

VIVALDI: le feu de Dieu

Une nouvelle création de Xavier Deutsch

150 acteurs, choristes et musiciens
Mise en scène : Muriel Clairembourg et Jean-Marc Delhausse
Direction musicale : Michel Vanstals
La chorale des concerts de Tourinnes : Jacques Giroul
Le chœur des enfants Chantourinnes : Elisabeth Goethals et Olivier Habran
L’orchestre de chambre de la Néthen, dirigé par : Alain et Benoît Meulemans

affiche vivaldiVenise, en 1735, on fait de la musique un peu partout : sur les places, sur les canaux, à Saint-Marc et dans les « ospedali » pour jeunes filles orphelines ou abandonnées.

Ville de pierre et d’eau, grave et frivole, avec ses ruelles et ce côté plein de mystère, une ville de légende et de mythe, une ville de séduction avec ses musiciens et ses fêtes masquées qui procurent l’anonymat.

Venise, rendez-vous européen du plaisir, avec ses théâtres, son carnaval, ses cafés, ses courtisanes.

Et puis il y a le célébrissime Antonio Vivaldi, le célèbre prêtre roux, que tout le monde connaît et qui est un mystère à lui tout seul. Et aussi Carlo Goldoni, auteur dramatique à l’œuvre prolifique et réformateur du théâtre. Et la rencontre entre ces deux hommes.

Une histoire endiablée, rafraichissante et tout en intériorité qui oscille entre l’univers bariolé du monde de l’opéra et une ligne de fond plus spirituelle incarnée par un petit garçon et ses deux grands-parents, une recherche de pureté. Contraste entre monde baroque, festif, un peu carnavalesque et aspiration à la pureté, une voix plus ténue mais qui triomphe.

Et la musique… dans tout cela : Vivaldi, son Gloria, le Magnificat mais aussi l’Orfeo de Monteverdi et des chants populaires des gondoliers, interprétée par le chœur d’enfants Chantourinnes, le cœur de Tourinnes-la-Grosse et l’orchestre de la vallée de la Néthen.

Représentations du spectacle :

Eglise romane de Tourinnes, Place Saint-Martin à Tourinnes-la-Grosse
Première le samedi 12 novembre à 18h30

Représentations :

les vendredis 18 et 25 novembre à 20h30
les samedis 19 et 26 novembre à 18h30
les dimanches 13, 20 et 27 novembre à 17h

Prix des places :

de 10 à 16,5 €
Moins de 25 ans : -40%.
Groupes : -20% (à partir de 20 personnes)
Article 27.

communaute Brabant_wallon Le Soir vivacite TVCOM
Eglise Centre Culturel de la vallée de la Néthen Beauvechain CCBW Ultrason Carrefour Market Le Cellier des Chartreux BNP Paribas Fortis