Archives 2013

Du dimanche 10 novembre au dimanche 1er décembre 2013, les 48es Fêtes ont perpétué les grandes traditions de « partage du beau », de rencontres et d’échanges légués par Max.

Au programme :

  • « Le Milieu du Monde ».  Expositions d’art contemporain.  Commissaire : David de Tscharner (Suisse). Résidences d’artiste : Maroussia Rebecq (France) et Joëlle Bacchetta (Suisse) ;
  • « L’Oiseau bleu », de Maurice Maeterlinck. Un grand spectacle collectif haut en couleurs, avec plus de 150 acteurs, choristes et musiciens. Adapté pour Tourinnes par Muriel Clairembourg ;
Biënnale8
Op het parking van de Apotheek, Place du Moulin 1, Tourinnes-la-Grosse

Als ambassadeur van de Biënnale8- een wereldtentoonstelling (categorie documentaire) – trekt het paviljoen van de nieuwe mobiliteit door Waals Brabant tot eind 2013. Als satelliet van dit gebeuren stelt Bruno GOOSSENS de installatie NO VACANCIES voor.

Max van der Linden, Vincent Cartuyvels & Ghostape
Gemeenteschool, Place Saint-Martin 3, Tourinnes-la-Grosse

Max van der Linden, stichter van de Fêtes de la Saint-Martin had de gewoonte om in zijn atelier diaprojecties te organiseren met muzikale begeleiding ter attentie van de jongeren uit het dorp.

Samuel François
Bij Giunta, Rue de Beauvechain 23, Tourinnes-la-Grosse

Al vanaf de Buurtspoorweg, verdwenen in 1952, via de groei van het wegennetwerk en de communicatie-snelwegen is Tourinnes-la-Grosse een doorgangspunt en een kruispunt van informatie geworden.

Maroussia Rebecq
« Bij Alice », Place Saint-Martin 6, Tourinnes-la-Grosse

Als een knipoogje aan dit stedelijk nevenverschijnsel opent Andrea Crews een boetiek op het dorpsplein. Dit Parijse collectief beweegt zich tussen kunst en mode en produceert in zijn ateliers performances, beelden, voorwerpen, kledingstukken.

Joëlle Bacchetta
In de hangar Demaret, Rue de Beauvechain 123, Tourinnes-la-Grosse

Om het spoor enigszins te verwarren heeft Joëlle BACCHETTA een buurtbioscoop gecreëerd die de buurt tot onderwerp heeft. Verschillende weken lang heeft zij Tourinnes-la-Grosse en omstreken gefilmd. Dit leverde contemplatieve shots op, bewegende ansichtkaarten.

Het Museum van de Kat
In de Molen van Tourinnes, Rue de Beauvechain 1A, Tourinnes-la-Grosse

De molen van Tourinnes-la-Grosse verleent gedurende een maand onderdak aan een verzameling hedendaagse kunst die het bezit is van galeriste Françoise BARONIAN en die helemaal opgedragen is aan de kat.

Gaillard & Claude
In het centrum van Tourinnes, Place Saint-Martin, Tourinnes-la-Grosse

Naar het voorbeeld van de Rave Parties die de stadskernen links lieten liggen ten voordele van de stadsrand of het platteland, duikt ook het project FM10N van Gaillard & Claude op voor de duur van de Fêtes de la Saint-Martin: een ultra-locale radio, een alternatief geluidssysteem.

Milieu
Gemeenteschool, Place Saint-Martin 3, Tourinnes-la-Grosse

De geschreven pers richt zich voortdurend naar de buitenwereld om een beeld van het politieke en sociale leven te schetsen, maar zoekt tegelijk ook de plaatselijke identiteit weer te geven. Le Monde, El Pais, Le Soir worden vereenzelvigd met de steden van waaruit deze dagbladen voortkomen.

Edith Dekyndt
In de straten van Tourinnes …

Volgens een eeuwenoude traditie wordt een gewoon lapje stof het symbool van een gemeenschap, zij het een geografsiche-, politieke- of handelsgemeenschap. Rond de administratieve gebouwen en dodenmonumenten van Tourinnes-la-Grosse en de omringende dorpen vindt men een opmerkelijk aantal vlagmasten zonder vlag.

L’Oiseau bleu

Door Maurice MAETERLINCK. Bewerking: Muriel CLAIREMBOURG

Regisseurs: Muriel CLAIREMBOURG en Jean-Marc DELHAUSSE
Muzikale leiding : Michel VANSTALS
Directie Koor Van Tourinnes : Michel VANSTALS
Directie Kinderkoor Chantourinnes: Elisabeth GOETHALS en Olivier HABRAN
Directie Kamerorkest Vallée de la Néthen : Alain en Benoit MEULEMANS

“Belangrijk is de kunst om terug een kind te worden en dingen terug voor de eerste maal te zien.” Maurice MAETERLINCK

Tytyl en Mytyl moeten de Blauwe Vogel die gelukkig maakt vinden en terugbrengen.

De twee kinderen trekken er op uit, geleid door het licht en vergezeld van de ziel van dingen en dieren: de hond, de kat, het water, het vuur, suiker en brood zijn verlost van hun gewone gedaante.

Samen beginnen ze aan deze tocht vol perikelen en mysterieuze ontmoetingen, een reis doorheen tijd en ruimte. Waar verbergt die wonderbaarlijke vogel zich? In het Paleis van de Nacht? Diep in het woud? In het Land van de Herinneringen? Bij de ongeboren kinderen?

Deze schitterende odyssee laat ons de ware aard van de dingen zien.

Maar de Blauwe Vogel, zoals het geluk, laat zich niet zomaar vangen…

Voorstellingen, enkel in het Frans:

Saint-Martin Kerk, Place Saint-Martin, Tourinnes-la-Grosse
De Première gaat door op vrijdag 15 november 2013 om 20u30.

Vrijdag 15, 22 en 29 november 2013 om 20u30
Zaterdag 16, 23 en 30 november 2013 om 18u30
Zondag 17, 24 november en 1 december 2013 om 17u.

Inkom:

van 10,50 €   tot  17,50 €
Minder dan 25 jaar:  -40%
Groepen van 20 personen:  -20%
Art. 27

communaute Brabant_wallon Le Soir vivacite TVCOM
Eglise Centre Culturel de la vallée de la Néthen Beauvechain CCBW Ultrason Carrefour Market Le Cellier des Chartreux BNP Paribas Fortis