Biënnale8
Op het parking van de Apotheek, Place du Moulin 1, Tourinnes-la-Grosse
Als ambassadeur van de Biënnale8- een wereldtentoonstelling (categorie documentaire) – trekt het paviljoen van de nieuwe mobiliteit door Waals Brabant tot eind 2013. Als satelliet van dit gebeuren stelt Bruno GOOSSENS de installatie NO VACANCIES voor.
9
Op het parking van de Apotheek
Place du Moulin 1
Tourinnes-la-Grosse
NO VACANCIES. Intentions.
Als ambassadeur van de Biënnale8- een wereldtentoonstelling (categorie documentaire) – trekt het paviljoen van de nieuwe mobiliteit door Waals Brabant tot eind 2013. Als satelliet van dit gebeuren stelt Bruno GOOSSENS de installatie NO VACANCIES voor.
Een nieuwe denkwereld van verantwoordelijk toerisme, met eerbied voor de volkeren en het milieu, herwaarderen van een relatieve armoede, een discrete aanwezigheid van de reiziger (de reiziger laat enkel zijn voetsporen achter, treedt licht en discreet). Zou het kunnen dat deze herwaardering van een zekere hachelijkheid en van de kiesheid, in een beveiligd kader en voor een beperkte duur, het beeld bezoedeld van wat we waarnemen van de echte behoeftigheid van hen die ertoe genoodzaakt zijn, zoals migranten, vluchtelingen, asielzoekers? Dit is de vraag die gesteld wordt door deze installatie: via een spel met de vormelijke gelijkenissen worden de toeschouwers uitgenodigd om van het ene register naar het andere over te steken.
Tijdens de 48ste Fêtes de la Saint-Martin begeleiden de performances van het collectief ISOLA de toeschouwers bij deze installatie.
De 8e Biënnale voor Hedendaagse Kunst doet beroep op een duo van internationale commissarissen: beeldend kunstenaar Michel François (B) en curator/criticus Guillaume Désanges (F). Deze anti-wereldtentoonstelling bestaat uit een arrangement van paviljoenen met afbeeldingen, bijzondere objecten, feiten en documenten, bezienswaardigheden en bewijsstukken. Het is de bedoeling de bezoeker een gesteldheid van de wereld te tonen en te doen vatten, de structuren bloot te leggen en de toekomstige ontwikkelingen te voorzien, gericht op de openbaring van de verborgen, geheime en verdrongen aspecten ervan. Hier vieren we het complexe, het verboden, de duistere gebieden van het hedendaagse. Een evenement dat ons de hedendaagse wereld op een kritische manier laat bekijken, begrijpen en aanschouwen.
Max van der Linden, Vincent Cartuyvels & Ghostape
Gemeenteschool, Place Saint-Martin 3, Tourinnes-la-Grosse
Max van der Linden, stichter van de Fêtes de la Saint-Martin had de gewoonte om in zijn atelier diaprojecties te organiseren met muzikale begeleiding ter attentie van de jongeren uit het dorp.
4
Gemeenteschool
Place Saint-Martin 3
Tourinnes-la-Grosse
Reiziger boven de wolkenzee
Max van der Linden, stichter van de Fêtes de la Saint-Martin had de gewoonte om in zijn atelier diaprojecties te organiseren met muzikale begeleiding ter attentie van de jongeren uit het dorp. Deze handelswijze was allicht ingegeven door de lessen kunstgeschiedenis die de kunstenaar volgde tijdens zijn studiejaren aan La Cambre en getuigt van zijn verlangen om mensen samen te brengen rond een artistiek gebeuren.
Als eerbetoon aan dit ongewoon personage is een soortgelijk dispositief aangebracht in een klaslokaal van de lagere school. Vincent CARTUYVELS, gewezen docent kunstgeschiedenis aan La Cambre stelt ons een selectie werken voor van de Renaissance tot 1980 die de landelijkheid als onderwerp hebben. De geluidsband is van de hand van muzikant Ghostape gerealiseerd tijdens een workshop met een klas kinderen van de lagere school in Tourinnes.
Max van der Linden (Nodebais, 1922-1999) keramist stond, als belangrijkste bezieler, aan de wieg van de Fêtes de la Saint-Martin. Zijn keramiekwerken zijn te zien op verschillende locaties in en rond Tourinnes-la-Grosse.
Vincent Cartuyvels (Leuven, 1950) is kunsthistoricus, docent en redenaar. Hij is eveneens directeur van l’ESA le 75, kunsthogeschool in Brussel.
Ghostape (Rome, 1978) heet eigenlijk Gabriel Ghebrezghi en is autodidact muzikant afkomstig uit Erythrea. Hij is de auteur van complexe geluidsarchitecturen zowel als van onversneden stukjes punkmuziek. Zijn creaties en samenwerkingen werden door verschillende labels uitgebracht, waaronder People in the Sky in Londen, Mental Groove in Genève of DFA in New-York.
Samuel François
Bij Giunta, Rue de Beauvechain 23, Tourinnes-la-Grosse
Al vanaf de Buurtspoorweg, verdwenen in 1952, via de groei van het wegennetwerk en de communicatie-snelwegen is Tourinnes-la-Grosse een doorgangspunt en een kruispunt van informatie geworden.
22
Bij Giunta
Rue de Beauvechain 23
Tourinnes-la-Grosse
No, I’m waiting for… (No image yet)
Al vanaf de Buurtspoorweg, verdwenen in 1952, via de groei van het wegennetwerk en de communicatie-snelwegen is Tourinnes-la-Grosse een doorgangspunt en een kruispunt van informatie geworden.
Opgesteld langs de hoofdweg als een reclamebord die het landschap vervormt, lokt het neonbord van Samuel FRANCOIS het oog: No, I’m waiting for… NO IMAGE YET. We wachten op het beeld dat moet komen… een evocatie van een momentopname uit de computertechnologie. De kijker wacht gefrustreerd op een beeld dat niet bestaat.
De beeldende kunstenaar Samuel FRANCOIS (Pompey, 1977) doet een inval in het stadsmilieu met installaties die schilder- en beeldhouwkunst mengen, geïnspireerd door de straat. Hij heeft deelgenomen aan individuele en collectieve tentoonstellingen in Frankrijk, België en het buitenland, o.m. in het Centre Pompidou in Parijs, in de Nuits Blanches in Metz, op de Saarländische Künstlerhaus in Sarrebrücken of de galerij Rob Barton in Londen. Hij is vertegenwoordigd door de galerij Jeanroch Dard in Parijs en Alice in Brussel.
Maroussia Rebecq
« Bij Alice », Place Saint-Martin 6, Tourinnes-la-Grosse
Als een knipoogje aan dit stedelijk nevenverschijnsel opent Andrea Crews een boetiek op het dorpsplein. Dit Parijse collectief beweegt zich tussen kunst en mode en produceert in zijn ateliers performances, beelden, voorwerpen, kledingstukken.
5
Chez Mary et Georges Deschrevel – van Overbeke
« Bij Alice »
Place Saint-Martin 6
Tourinnes-la-Grosse
Pop Up Store Andrea Crews
De Pop Up Store is een tijdelijke winkel, een voorbijgaande marketingactie, geïnspireerd door de oprichter van Swatch, Nicolas HAYEK, die deze strategie uitvond in de jaren ’80. Hoewel deze methode vandaag erg in trek is in de stadscentra is dit niets nieuws voor Tourinnes-la-Grosse waar elke novembermaand van de laatste 50 jaren overal kunst – Pop Up Stores verschijnen in de gemeente.
Als een knipoogje aan dit stedelijk nevenverschijnsel opent Andrea Crews een boetiek op het dorpsplein. Dit Parijse collectief beweegt zich tussen kunst en mode en produceert in zijn ateliers performances, beelden, voorwerpen, kledingstukken. In dit geval worden de kinderen uit het dorp betrokken bij het ontwerpen van een “hoodies”-lijn: bonte truien met capuchon om de kleurloze winters wat op te fleuren. Een deel van de opbrengst wordt aan de school geschonken.
Andrea Crews is een project geleid door Maroussia REBECQ (Bordeaux, 1976) die stylisten, tekenaars, musici, videasten en performers samenbrengt. Haar performances werden getoond in het kader van de Nuit Blanche in parijs, in het Palais de Tokyo in Parijs, op de Printemps de Toulouse en het Wiels in Brussel. Haar boetiek bevindt zich 83, Rue de Turenne in Parijs sedert 2013.
Joëlle Bacchetta
In de hangar Demaret, Rue de Beauvechain 123, Tourinnes-la-Grosse
Om het spoor enigszins te verwarren heeft Joëlle BACCHETTA een buurtbioscoop gecreëerd die de buurt tot onderwerp heeft. Verschillende weken lang heeft zij Tourinnes-la-Grosse en omstreken gefilmd. Dit leverde contemplatieve shots op, bewegende ansichtkaarten.
7
In de hangar Demaret
Rue de Beauvechain 123
Tourinnes-la-Grosse
èl Grosse Tourëne
Sedert het ontstaan van de cinematografie op het einde van de 19de eeuw, heeft deze kunstuiting zich ontwikkeld tot een belangrijke en populaire kunstvorm. Film is niet alleen te vinden in woonkamers maar ook in musea en universiteiten, mede dankzij een slimme dosering van kennis en ontspanning, werkelijkheid en droom.
Om het spoor enigszins te verwarren heeft Joëlle BACCHETTA een buurtbioscoop gecreëerd die de buurt tot onderwerp heeft. Verschillende weken lang heeft zij Tourinnes-la-Grosse en omstreken gefilmd. Dit leverde contemplatieve shots op, bewegende ansichtkaarten. Terwijl ze elke narratieve inhoud vermijdt neemt de kunstenares ons mee op tocht door el Grosse Tourëne, – zoals Tourinnes-la-Grosse in het Waals dialect wordt genoemd – een dorp van hier of van elders.
Joëlle BACCHETTA (Genève, 1981) is gediplomeerd van de afdeling Cinematografie van de ECAL in Lausanne. Ze heeft verschillende video’s, kortfilms en documentaires gerealiseerd, waaronder Sale Gosse (2006) en Tokyo Dyke (2011) en heeft deelgenomen aan o.m. het Filmfestival van Locarno, het Brussels Short Film Festival, of Vision du Réel, het Festival van de Documentaire Film in Nyon.
Het Museum van de Kat
In de Molen van Tourinnes, Rue de Beauvechain 1A, Tourinnes-la-Grosse
De molen van Tourinnes-la-Grosse verleent gedurende een maand onderdak aan een verzameling hedendaagse kunst die het bezit is van galeriste Françoise BARONIAN en die helemaal opgedragen is aan de kat.
8
Chez Marilise et Albert Niesten
In de Molen van Tourinnes
Rue de Beauvechain 1A
Tourinnes-la-Grosse
Het Museum van de Kat
Nieuwe kunstpraktijken die opdoken in de tweede helft van de 20ste eeuw zoals installaties, video-art, performance, hebben de codes van de museografie drastisch gewijzigd. De musea, kunstcentra en zelfs sommige galerijen hebben door dit gegeven afgelegen ruimtes ingenomen zoals industriële gebouwen of gewoon in open lucht.
De molen van Tourinnes-la-Grosse verleent gedurende een maand onderdak aan een verzameling hedendaagse kunst die het bezit is van galeriste Françoise BARONIAN en die helemaal opgedragen is aan de kat.
Dit dier fascineerde zowel het Oude Egypte als het World Wide Web en is een nooit aflatende inspiratiebron voor kunstenaars.
De verzameling van Françoise BARONIAN (Frasnes-lez-Gosselies, 1947) werd nog nooit eerder in het openbaar vertoond en bevat werken van Luciano BARTOLI, Vincent BEAURIN, Brian BELOTT, Ben, Thomas BOGAERT, Andy BOOT, Marcel BROODTHAERS, Franck CHRISTEN, David CLAERBOUT, Eric CROES, Fischli & Weiss, Douglas GORDON, Gregory HALPERN, Dayle HOYT & Steve THURSTON, Paul JOOSTENS, Gareth LONG, Lucy McKENZIE, Petra MRZYK & Jean-François MORICEAU, Michael QUEENLAND, Henriëtte RONNER-KNIP, Anne-Marie SCHNEIDER, Alain SECHEAS, David SHRIGLEY, Jakob SMITS, Théophile Alexandre STEINLEN, Walter SWENNEN, Hugues de WURSTEMBERGER, Otto Zitko, …
Gaillard & Claude
In het centrum van Tourinnes, Place Saint-Martin, Tourinnes-la-Grosse
Naar het voorbeeld van de Rave Parties die de stadskernen links lieten liggen ten voordele van de stadsrand of het platteland, duikt ook het project FM10N van Gaillard & Claude op voor de duur van de Fêtes de la Saint-Martin: een ultra-locale radio, een alternatief geluidssysteem.
3
In het centrum van Tourinnes
Place Saint-Martin
Tourinnes-la-Grosse
Black Pigeons FM
Dankzij de radio konden tal van vrijzinnige stromingen zich hoorbaar maken tot in de verste uithoeken. Radio Londres zond hoopvolle berichten uit doorheen bezet Frankrijk. Radio Caroline was de zender van de liberalisering der zeden in het noorden van Europa. In het begin van de jaren ’90 is de opmars van zo’n 600 piratenzenders in Zuid-Oost Engeland de grondlegger van een nieuwe cultuur: Techno.
Naar het voorbeeld van de Rave Parties die de stadskernen links lieten liggen ten voordele van de stadsrand of het platteland, duikt ook het project FM10N van Gaillard & Claude op voor de duur van de Fêtes de la Saint-Martin: een ultra-locale radio, een alternatief geluidssysteem.
Vanuit een oude duiventil in het centrum van het dorp zenden zij, d.m.v. een mini-Fmzender, een programma van muziek en geluiden uit die speciaal voor de gelegenheid ontworpen zijn of die opgehaald zijn uit radiofonische archieven.
Het werk van Gaillard & Claude (frankrijk, 1974 en 1975) neemt de vorm van voorwerpen en weergaven aan die ludiek omgaan met de codes van kunstgeschiedenis, media en volkscultuur. Zij hebben deelgenomen aan individuele en collectieve tentoonstellingen, zowel in België als in het buitenland: o.m. de gallerij MOTInternational in Brussel, Micheline Szwjacer in Antwerpen, het CAPC in Bordeaux, de Odense Kunsthal in Denemarken, de Biennale van Lyon en het Musée des Beaux Arts van Ho chi Ming City in Vietnam. Zij worden vertegenwoordigd door de galerie Loevenbruck in Parijs.
Milieu
Gemeenteschool, Place Saint-Martin 3, Tourinnes-la-Grosse
De geschreven pers richt zich voortdurend naar de buitenwereld om een beeld van het politieke en sociale leven te schetsen, maar zoekt tegelijk ook de plaatselijke identiteit weer te geven. Le Monde, El Pais, Le Soir worden vereenzelvigd met de steden van waaruit deze dagbladen voortkomen.
Thomas Wyngaard & Jean-Baptiste Bernadet,
Virginie Morillo & Nicolas Haeni,
Samuel François & Claire Décet,
Dorothée Dupuis & Yann Gerstberger
4
Gemeenteschool
Place Saint-Martin 3
Tourinnes-la-Grosse
De geschreven pers richt zich voortdurend naar de buitenwereld om een beeld van het politieke en sociale leven te schetsen, maar zoekt tegelijk ook de plaatselijke identiteit weer te geven. Le Monde, El Pais, Le Soir worden vereenzelvigd met de steden van waaruit deze dagbladen voortkomen.
Milieu is een experimenteel weekblad die gedurende de vier weekenden van de tentoonstelling uitgebracht wordt.
Dit weekblad, geïnspireerd door het gebeuren in Tourinnes-la-Grosse en Het Middelpunt van de Wereld, wordt vervaardigd door 4 teams van 2 hoofdredacteurs vanuit 4 verschillende landen (België, Zwitserland, Frankrijk, Mexico) die absolute vrijheid hebben m.b.t. inhoud en vormgeving.
Het verslaggevend medium wordt hierbij aangewend als een kunstbeoefening en de informatie, die massaal verspreid wordt op het internet, wordt vervolledigd, vervoegd, gewijzigd, ontaard,…
Thomas WYNGAARD (Ottignies, 1978) grafisch ontwerper (Codefrisko) en Jean-Baptiste BERNARDET (Genève, 1978) schilder, wonen samen en werken in Brussel.
Virginie MORILLO (Genève, 1982) beeldende kunstenaares en Nicolas HAENI (Genève, 1984) fotograaf, wonen samen en werken in Genève.
Samuel FRANCOIS, (Pompey, 1977) beeldend kunstenaar en uitgever en Claire Décet, (Thionville, 1978), wonen samen en werken in Hettange-Grande (Frankrijk).
Dorothée DUPUIS (Parijs, 1980) curator en Yann GERSTBERGER (Cagnes-sur-Mer, 1983) beeldhouwer, wonen samen en werken in Mexico City.
Edith Dekyndt
In de straten van Tourinnes …
Volgens een eeuwenoude traditie wordt een gewoon lapje stof het symbool van een gemeenschap, zij het een geografsiche-, politieke- of handelsgemeenschap. Rond de administratieve gebouwen en dodenmonumenten van Tourinnes-la-Grosse en de omringende dorpen vindt men een opmerkelijk aantal vlagmasten zonder vlag.
In de straten van Tourinnes …
Vlag X
Volgens een eeuwenoude traditie wordt een gewoon lapje stof het symbool van een gemeenschap, zij het een geografsiche-, politieke- of handelsgemeenschap. Rond de administratieve gebouwen en dodenmonumenten van Tourinnes-la-Grosse en de omringende dorpen vindt men een opmerkelijk aantal vlagmasten zonder vlag. Blijkbaar is onze behoefte om ons via dit symbool aan te sluiten bij een groep en diens geschiedenis geëvolueerd.
Edith DEKYNDT werd aangesproken door deze vaststelling en stelt voor om de masten terug in ere te herstellen door er geperforeerde vlaggen aan te hangen. Zilveren lijsten die het omliggende landschap onderlijnen. Een raam dat ons de hemel, de huizen, de bomen doet herontdekken. Een lege ruimte die ons alles beter laat zien.
Edith DEKYNDT (Ieper, 1960) ontwikkelde een minimalistische taal vanuit zowel wetenschappelijke-, historische- als gevoelsbronnen. Haar oeuvres werden onthaald in internationale kunstinrichingen waaronder: Witte de With in Rotterdam, het MAC in Grand Hornu, het MOMA in New-York, de FRAC Lorraine in Metz of het Contemporary Art Museum in Hiroshima. Zij is vertegenwoordigd door de galerie Karl Friedman in Londen.