Back

JeanF Jans

Frihantise, verkenning van de locatie van de opnames, 2018

Une lettre d’Héloïse à Abélard
Frihantise

In de kapel der engelen welt een sliertje geluid op vanuit de overzijde van het graf: een sensuele stem, een brief uit de Middeleeuwen, die van Héloïse aan Abélard.

Frihantise, misschien is dat een Vlaams primitief schilderij, ineenschuivende zienswijzen, een gesloten zaak, een opdwarreling van stof (en verontwaardiging), een gat in het geheugen, een lied van spijt – Surabaya Johnny, van Kurt Weill, gespeeld door de fanfare van Beauvechain -, een lijk zonder kast, gebroken serviesgoed, een blindelings voortgaan,… Dat alles gefilmd in en rond het toekomstige Maison de la Mémoire in Tourinnes-la-Grosse.

______

Na Houston, Cairo en Naples heeft de kunstenaar nu zijn zinnen gezet op Tourinnes-la-Grosse voor zijn Laundy (IV), een wasprocedé van wederzijdse percepties dat hij elk jaar uitvoert met een plaatselijk kunstenaar en een curator elders in de wereld: een enkele weken durende conversatie rond de « genialiteit van een plek » mondt uit in een beeldend scenario, een performance of een film. In Tourinnes graaft hij enkele wortels op een schudt er de overtollige aarde af samen met kunstenaars en dorpsbewoners.

www.JeanF.be

Mecenaat : anoniem


18
Bij Nelly Bruneel
Ferme du Rond-Chêne
Rue du Culot 58
Tourinnes-la-Grosse

48
Kapel
Rue des Anges
Beauvechain