Back

Ymane Fakhir

23
Bij Nelly Bruneel
Ferme du Rond-Chêne
Rue du Culot 58
Tourinnes-la-Grosse


Handmade, 2011-2012 / Brood, 2012, video 4’18”, videoprojectie, verschillende afmetingen / Courtesy van de kunstenaar

Close-up, stilte, geen lichaam, geen gezicht. Het zijn de handen die de blik vangen, fascinerend als een portret.

Ze steken uit een wit, eenvormig makend kledingstuk maar misschien vooral een teken van verlies of afwezigheid: ze zijn tegelijk heel intiem, persoonlijk, bijzonder en herhalen universele gebaren. Verschillende lezingen lopen doorheen; die van het lichaam maar ook de sociologisch en culturele: het verdwijnen van know-how. Als foto’s die eindeloos duren weven die beelden een soort archeologische inventaris van oude gebaren voordat de overdracht ervan verstomt en de vergetelheid zich installeert. Gekadreerd zonder context tonen deze handen gebaren die ook een metonymie waren van het bestaan van de vrouw.

De kracht van de traditie dringt zich op, dociliteit en transgressie: de mogelijkheid een leven te schrijven door overdracht af te snijden. Maar gaandeweg komt de lust de draad weer op te nemen, de gehechtheid  en het gevoel van verlies verweven.

Die nauwkeurige, lijfelijke handen beschrijven de kunst van de ambachtelijke vervaardiging. Ze belichamen een uitstervende capaciteit om materie om te vormen, om dagdagelijks te creëren.