art et marges musée – Vahan Poladian

19
Chez Dédée et Jef Vanderhasselt
Rue de la Gloriette 1
Tourinnes-la-Grosse

Sinds zijn oprichting in 1984 verdedigt het Centrum voor Onderzoek en Verspreiding van outsiderkunst « Art en Marge” – sinds 2009 « art & marges museum » – kunstenaars die zich niet in het officiële culturele circuit inschrijven. Deze scheppende autodidacten werken geïsoleerd of in creatieve ateliers voor personen die psychisch minder weerbaar of mentaal gehandicapt zijn (www.artetmarges.be).

Vahan Poladian zou op zijn beurt een toneelstuk kunnen opvoeren. Hij recupereert allerlei soorten objecten waarmee hij schitterende kostuums maakt, opgesmukt met vele accessoires: borduurwerk, broches, medailles, hoeden, ringen…Hij heeft de kostuums aangetrokken tijdens zijn dagelijkse optocht door de straten van Saint-Raphaël in Frankrijk. Als een levend kunstwerk manifesteert zijn lichaam de pracht van Armenië, zijn geboorteland. Of anders… carnavaleske begrafenissen? Of nog, welke andere zelfexpressie of relatie met de wereld?

Dit vreemde personage dat zich manifesteert terwijl hij mysterieus blijft, evolueert, jubelend, in de marge en tussen de lijnen. Hij breit vrij aan zijn leven en aan zijn verbeelding. Aan de rand van de samenleving toont hij zich, een bres openend, metamorfosen van de blik forcerend. Had hij het gevoel een marginaal te zijn? Van wat, van wie zou hij zich een vreemde gevoeld hebben? De ontdekking van deze innerlijke werelden, overgebracht met zulk een scheppende kracht, is verwant aan een verkenning van op afstand van complexe, soms stekelige, relaties.

Vahan Poladian is in 1902 (of 1905) in Césarée in Armenië geboren. Al heel jong wordt hij geconfronteerd met de genocide van zijn volk en de dood van zijn vader en oudste broer. Vervolgens kent hij ballingschap, oorlog en eenzaamheid. Hij voegt zich bij het Armeense Home van Saint Raphael in Frankrijk. De 16 jaren die hij in dit instituut doorbracht zijn gekarakteriseerd door een autistische teruggetrokkenheid en een formidabele scheppende energie. In 1982 besluit hij zich niet meer te voeden en laat hij zich beetje bij beetje doodgaan.