Ana Gallardo

25
Chez Nelly Bruneel
Ferme du Rond Chêne
Rue du Culot 58
Tourinnes-la-Grosse

Een plaats om te leven als we oud zullen zijn

Een lappendeken van individuen voortvloeiend uit het zelfportret, van daaruit groeit deze collectieve voorstelling. We vertrekken van de groep om te peilen naar de eigenheid van elk individu, dat min of meer op zichzelf staat en vreemd is aan de ander. Op de tonen van een typisch Mexicaanse dans vermengen de generaties zich. Ze zoeken samen naar de choreografie van de golven van het leven. We voelen de afstand tussen de ouderdom en de eerste pasjes van het kind, de weg van het leven, bekend en tegelijkertijd zo vreemd. Naast dit alles tekent El pedimento (de wens) op de grond een som van wensen voor onze levensavond. Deze wensen zijn de vrucht van een lotsbestemming en de voortdurende wisselwerking tussen een persoon en zijn milieu. Deze vormen roepen onvoltooide verhalen op, zoals wanneer men slechts enkele flarden van een gesprek hoort of wanneer men totaal opgeslorpt raakt door een verzameling van oude voorwerpen. We drijven op denkbeeldige verhalen en dansende dromen, die we proberen te temmen maar nooit volledig zullen kennen. We voelen onze hartslag, het geheugen van ons lichaam en de sporen die het draagt door de weg die we zijn gegaan. Daar verrijzen onze geheimen, de onze en die van de ander, tot we de gevoelige en verwarrende aanwezigheid voelen van een klein lichaam dat groeit in dat van zijn moeder.

Van 7 tot 9 november, in het kader van “kunstenaars in residentie” in Tourinnes, geeft Ana Gallardo 3 workshops (ongeveer 2 uur, een 15-tal deelnemers per dag, geen vereisten naar leeftijd of ervaring). Elke deelnemer zal een voorwerp in klei creëren dat symbool staat voor de wens die hij/zij heeft voor zijn/haar oude dag. Al deze persoonlijke uitbeeldingen van de oude dag naast elkaar brengen de groep tot een bespiegeling over het fundamentele samengaan van het individuele en het collectieve, de magie en de kunst in het leven. De gecreëerde voorwerpen zullen geëxposeerd worden. De bezoekers van de eerste twee weekends krijgen ook de kans om deze ervaring te delen met de kunstenaar.

Ana Gallardo is in 1958 in Argentinië geboren. Zij heeft in talrijke plaatsen in Zuid en Noord-Amerika geëxposeerd alsook in Londen, Parijs, Belfort en Granada. Haar materie zijn de mensen, hun levens, hun objecten, hun verhaal. Ze werpt een aandachtige, levendige en warme blik op de mensen en de dingen die hen vergezellen. Vanuit een persoonlijk, individueel verhaal, bouwt ze een groter verhaal op waar het fictieve, het affectieve en het herinneringspotentieel van de dingen aansluiten bij het collectieve geheugen.