art et marges musée – Dominique Théâte

5
Chez Marilise et Albert Niesten
Au Moulin de Tourinnes
Rue de Beauvechain 1a
Tourinnes-la-Grosse

Sinds zijn oprichting in 1984 verdedigt het Centrum voor Onderzoek en Verspreiding van outsiderkunst « Art en Marge” – sinds 2009 « art & marges museum » – kunstenaars die zich niet in het officiële culturele circuit inschrijven. Deze scheppende autodidacten werken geïsoleerd of in creatieve ateliers voor personen die psychisch minder weerbaar of mentaal gehandicapt zijn (www.artetmarges.be).

Op zoek naar een andere vorm van verstrengeling, tekent Domnique Théâte zichzelf op beelden van andere mensen, in andere levens. Hij brengt zichzelf ten tonele en overlapt met elk van ons. Zijn tekeningen zijn uitingen van een leven als een droom, zoals men zich voorstelt dat een acteur zijn trekken leent aan elk van zijn personages en een tijd met hen samenleeft. Ze roepen de idee op waarbij men zichzelf anders voorstelt door zijn helden op te roepen en waarbij men zichzelf telkens verder in de toekomst verbeeldt, vol goede voornemens. In volle vlucht geraakt op zijn 18 jaar, extreme breuk op zijn levenslijn, begon Dominique Théâte zijn scheppend werk met zelfportretten geïnspireerd op zijn identiteitskaar, rechtop en met het pak dat hij zich voorstelt te zullen dragen op de dag van zijn huwelijk. Hij beeldt zich een leven in van een man met alle uiterlijke kenmerken van maatschappelijk succes: werk, een vrouw, een auto … Hij vermenigvuldigt wat hij het schema van zijn lichaam noemt, in getekende zelfportretten. Op een weelderige, zachte en levenskrachtige manier vermengt hij afbeelding en geschrift om een vorm van mannelijke volwassenheid te vertellen.

Dominique Théâte is in 1968 geboren in Luik. Op zijn 18 jaar, net toen hij op het punt stond om te beginnen aan de Academie voor Schone Kunsten, werd hij slachtoffer van een motorongeval: coma, ziekenhuisopnames, revalidatie, instellingen, handicap … En toch, tegen alle verwachtingen in, leert Dominique opnieuw lopen, spreken en tekenen. Hij heeft de teller stilgezet in het jaar 1986, maar projecteert zichzelf voortdurend in gevoelige, vindingrijke en ontroerende zelfportretten.