Ateliers en kunstenaarsroute

De “Fêtes de la Saint-Martin” zijn het verhaal van een man die « sterren maakte van aarde » zoals Julos Beaucarne het zo mooi zegt.
Hij heette Maximilien en stond bekend onder de naam Miqui van der Linden, de keramist.

Hij vertelde verhalen in klei en bezat de gave mensen te inspireren. Zo ontstond zijn project rond het samen beleven van schoonheid. Een grote groep mensen werd enthousiast en hielp mee dit verhaal van hem te laten voortduren, nu nog steeds, 12 jaar na zijn dood.

In het begin, in 1965, werd op 11 november het feest van Sint Maarten gevierd met een dorpskermis. Een concert, een koor, een fanfare en een Romaanse kerk (recent gerestaureerd), de ideale plek voor exposities van oude en hedendaagse kunst. En toen kwamen de vrienden van Max van der Linden, kunstenaarsvrienden van elke discipline die hem de eer en het genoegen gunden hun werken voor te stellen.
En daarna openden boerderijen en huizen rond de kerk en in naburige dorpen hun deuren voor artiesten en kunstenaars van hier en elders. Muren van stallen, zolders en oude kippenhokken worden klaar gemaakt om kunstwerken op te hangen. De vrienden worden uitgenodigd. Het wordt de maand van het weerzien, van een nieuw jaar dat start in november.
Dit al sinds meer dan 46 jaar: de eerste kunstenaarsroute van België bloeit nog steeds!
“Les Amis de Tourinnes” danken van ganser harte alle dansers, musici en andere kunstenaars, alle eigenaars van expositieplaatsen voor dit hartelijk onthaal, voor dit warme samenzijn sinds meer dan 47 jaar van “Fêtes”.

In 2012 kan u meer dan 150 kunstenaars ontdekken op 75 plaatsen verspreid over de dorpen van Tourinnes, Nodebais, Hamme-Mille, Beauvechain, Néthen  en La Bruyère.

Om het u makkelijker te maken, worden ze ondergebracht per “kunstvorm”.

J.J. Bruyr
Vice-Président