David de Tscharner

In mijn recente gedachtenwereld neemt de vraag van de rondzwerving een belangrijke plaats in. Ik verzamel voorwerpen tijdens mijn wandelingen, mijn reizen, tijdens ontmoetingen. Vervolgens verander ik deze om zodanig een spanning te creëren tussen mijn dagelijkse realiteit en verzinsels van deze zelfde realiteit. De twee voorgestelde kunstwerken zijn de vrucht van dit verband met de wereld.

davidRoundtrip is een vakantiefilm van 52 minuten gedraaid tussen België en de Verenigde Staten. Terwijl de omtrek van een 2 euro stuk op de zoeker van mijn camera werd getekend, heb ik vervolgens gedurende de maand die mijn reis duurde, geprobeerd om enkel ronde vormen in dit kader te integreren. De toeschouwer wordt op deze wijze geconfronteerd met een opeenvolging van korte beelden en verliest zich in een geometrische en sonore jungle. Ik houd ervan dat hij zijn eigen scenario verzint via de tekens die hem zijn gegeven.

Tourinnes-la-Grosse is ontstaan uit mythologische fantasieën, die ik tegenkwam tijdens mijn eerste bezoek aan het dorp. Deze vreemde naam, de mistige valleien, een kleine kapel een beetje verloren op het einde van een weg, of de grote velden die zich oneindig lijken uit te strekken, hebben bij mij meteen de geschiedenis van wolven, reuzen en kwakzalvers opgeroepen. Ik heb daarom besloten een beeld te creëren, dat een huldebetuiging is aan Tourinnes-la-Grosse, een gulzige vrouw, die het dorp beschermt. Het beeld stelt haar 2 handen voor waarvan de lijnen haar leven vertellen. Een magisch verhaal dat de schoolkinderen uit het dorp met grote schilder- en vulpenvegen verzinnen.

David de Tscharner

David de Tscharner werd geboren in 1979 in Lausanne en heeft zijn diploma aan de ESBA (Hogeschool voor Schone Kunsten) behaald in 2004 en in 2005 eveneens aan de ENSAV La Cambre (Hogeschool voor Visuele Kunsten) te Brussel waar hij nu al 10 jaar woonachtig is. Installaties, curator van exposities, muzikale uitvoeringen of schrijver o.a. als artistiek directeur van Code Magazine, geven een veelvoud aan artistieke activiteiten weer. Hij exposeert vaak in Frankrijk, België en Zwitserland, zowel in groepsverband als individueel, onlangs nog bij Médiatine en in de Galerie Baronian-Francey in Brussel. Hij vat de kunst op als een catharsis waaruit sociale verbanden voortvloeien, en dit vanuit de capaciteit die de intieme ervaring heeft om bij de ander te weerklinken.

Zijn taal put vooral uit de wortels van de populaire cinema of uit catastrofes. Kwaadaardige fantomen en andere kwajongensachtige personages animeren de film die enerzijds het verval en bederf oproepen en anderzijds de vrolijkheid en festiviteit. Een universum dat de kunstenaar zich opnieuw eigen maakt in een experimentele en veelvoudige praktijk, waarin intieme en sociale ervaringen zich nesten.

http://david-de-tscharner.blogspot.com/