De 46ste “Fêtes de la Saint-Martin”

2011: Een opzienbarend jaar! Opzienbarend door de kwaliteit van de hedendaagse kunstexposities, opzienbarend door het grote aantal en het enthousiasme van de bezoekers die vanuit heel Belgïe en zelfs uit het buitenland zijn opgedaagd; Opzienbarend ook door het ongelofelijke onthaal van “Vivaldi, le feu de Dieu”, door de toeschouwers die de kerk van Tourinnes acht keer hebben doen volstromen.

Deze maand november hebben 25,000 bezoekers de straten van Tourinnes en omgeving gevuld.

De 46ste “Fêtes de la Saint-Martin” hebben op zondag 27/11 hun deuren gesloten, na vier weekends vol schoonheid, passie, enthousiasme en ontmoetingen, de grote traditie van de “Fêtes” getrouw.

Ontmoetingen:

Met kunstenaars gekozen door Elodie Antoine (curator 2011) rond het théma “Le Mal du Pays” (“Heimwee”). Ze hebben met de meest uitlopende installaties de verschillende expositieruimtes letterlijk volledig ingenomen.

Aanstekelijkheid, nostalgie, veranderingen in perceptie, herinneringen, vraagtekens bij het verstrijken van de tijd: allemaal emoties die de grote schare van bezoekers van deze hedendaagse kunstexposities hebben vervuld.

Van overal kwamen ze vandaan: Antwerpen, Gent, Brugge, Kortrijk, Aarlen, Luik, Charleroi, Bergen, Doornik, Luxemburg: indrukwekkend! Een onophoudelijke stroom van gezinnen, paren, vrienden, groepen, kunstenaars, journalisten, kunstkenners en nieuwsgierigen heeft al deze officiële exposities bezocht.

Alles sprak tot de verbeelding:

– de handen van de “dikke” Tourinnes met zijn levenslijnen, ingebrand door de kinderen van de derde klas lagere school van Tourinnes, onder leiding van David de Tscharner (CH),

– het enorme spinnenweb van Stephan Goldrajch (Fr) naast een breugheliaans wandtapijt,

– de vergulde kwikdruppels van Elodie Antoine (B)

– de zachte, broze, verontrustende keramische werken van Sofi van Saltbommel (B)

– de zigeuners met hun eigen versie van de traditionele joodse melodie “Hava Nagila” in een buitengewone video van Maya Lerman (Isr)

– de verrassende, tegelijk aan- en afwezige, portretten van baseballspelers van de hand van Eric Croes,

Kortom: alles!

Een ding is zeker: niemand bleef onverschillig tegenover al deze exposities: het commentaar, verzameld door de speciaal opgeleide begeleiders van het publiek, 50 “Ambassadeurs”, spreekt boekdelen.

Ontmoeting: Met de 150 andere kunstenaars. Hun ateliers en expositieruimtes kregen een niet aflatende stroom van bezoekers.

Ontmoeting: Met de natuur en het plaatselijk architecturaal patrimonium dankzij de voor de bezoekers uitgestippelde thematische routes: wandelingen te voet of per fiets in samenwerking met “La maison du Tourisme en Hesbaye brabançonne” (Toeristische organisatie voor Haspengouw Brabant)

Ontmoeting: Met muziek; De toon werd meteen gezet in een prachtig openingsconcert zaterdag 5 november in aanwezigheid van 300 personen: schitterende cantates van J.S. Bach en het Kerst Oratio.

Wat verder nog te zeggen over de ontmoeting tussen toneel en muziek: de speciaal voor Tourinnes geschreven tekst van Xavier Deutch “Vivaldi, le feu de Dieu” en de 150 acteurs, koorleden en musici, de 2750 toeschouwers die de kerk acht maal hebben doen volstromen. 95% van de beschikbare plaatsen was al verkocht voor de première! Overal waar mogelijk zijn stoelen bijgezet en er werd reikhalzend uitgekeken naar “last minute tickets”. Een bezettingsgraad van 104%!

De 46ste editie van de “Fêtes” is afgelopen. En de voorbereidingen van de 47ste editie zijn begonnen: de curator voor 2012 is bekend en de keuze van het “totaalspektakel” wordt binnenkort bevestigd.

Maar dat is een verhaal voor later.

Afspraak in november 2012 voor de 47ste “Fêtes de la Saint-Martin”.