Biënnale8

9

Op het parking van de Apotheek
Place du Moulin 1
Tourinnes-la-Grosse

NO VACANCIES. Intentions.

Als ambassadeur van de Biënnale8- een wereldtentoonstelling (categorie documentaire) – trekt het paviljoen van de nieuwe mobiliteit door Waals Brabant tot eind 2013. Als satelliet van dit gebeuren stelt Bruno GOOSSENS de installatie NO VACANCIES voor.

Petit_web_Pavillon nouvelle mobilité_2

Een nieuwe denkwereld van verantwoordelijk toerisme, met eerbied voor de volkeren en het milieu, herwaarderen van een relatieve armoede, een discrete aanwezigheid van de reiziger (de reiziger laat enkel zijn voetsporen achter, treedt licht en discreet). Zou het kunnen dat deze herwaardering van een zekere hachelijkheid en van de kiesheid, in een beveiligd kader en voor een beperkte duur, het beeld bezoedeld van wat we waarnemen van de echte behoeftigheid van hen die ertoe genoodzaakt zijn, zoals migranten, vluchtelingen, asielzoekers? Dit is de vraag die gesteld wordt door deze installatie: via een spel met de vormelijke gelijkenissen worden de toeschouwers uitgenodigd om van het ene register naar het andere over te steken.

Tijdens de 48ste Fêtes de la Saint-Martin begeleiden de performances van het collectief ISOLA de toeschouwers bij deze installatie.

De 8e Biënnale voor Hedendaagse Kunst doet beroep op een duo van internationale commissarissen: beeldend kunstenaar Michel François (B) en curator/criticus Guillaume Désanges (F). Deze anti-wereldtentoonstelling bestaat uit een arrangement van paviljoenen met afbeeldingen, bijzondere objecten, feiten en documenten, bezienswaardigheden en bewijsstukken. Het is de bedoeling de bezoeker een gesteldheid van de wereld te tonen en te doen vatten, de structuren bloot te leggen en de toekomstige ontwikkelingen te voorzien, gericht op de openbaring van de verborgen, geheime en verdrongen aspecten ervan. Hier vieren we het complexe, het verboden, de duistere gebieden van het hedendaagse. Een evenement dat ons de hedendaagse wereld op een kritische manier laat bekijken, begrijpen en aanschouwen.