De auteur

220px-Maurice_de_Maeterlinck_oiseauMaurice Maeterlinck

Dichter, toneelschrijver en essayist, werd geboren in Gent in 1862 in een Vlaams maar Franssprekend gezin. Hij overleed 87 jaar later in zijn paleis d’Orlamonde in Nice.

Hij liet zijn carrière als advocaat achterwege om zich toe te leggen op de literatuur, aanvankelijk door gedichten op te stellen voor literaire tijdschriften. Zijn eerste bundel “Serres Chaudes” uit 1898 is van symbolistische aard en heeft een sprookjesachtige sfeer verkregen door het samenbrengen van decadente en symbolische elementen.

Daarna besteedt hij zich aan het toneel en oogst een groot succes in Frankrijk o.m. dankzij een kritiek van Octave Mirbeau die “La Princesse Maleine” hoog aanprijst en die hem meteen als een nieuwe Shakespeare voorstelt.

Hij hanteert eveneens het filosofische essai met o.m. La Vie des Abeilles in 1901.

In 1908 schrijft hij l’Oiseau Bleu, een van zijn populairste werken, die voor het eerst werd opgevoerd in het Kunsttheater van Moskou onder regie van Stanislavsky.

Als bekroning voor het idealisme van zijn oeuvre ontving Maeterlinck in 1911 de Nobelprijs voor literatuur. Hij is, samen met Emile Verhaeren, de Vlaamse schrijver die de Belgische Franstalige literatuur een identiteit gaf en een internationale faam bezorgde.