De muziek

Sinds het begin neemt de muziek een essentiële plaats in in het totaalspektakel van de « Fêtes de la Saint-Martin ». Het zijn trouwens de concerten van spirituele muziek, in 1965 georganiseerd door Max van der Linden ter gelegenheid van de restauratie van de kerk, die aan de bron liggen van het totaalspektakel.

Elk jaar zoeken zangers en musici het gezelschap van de acteurs om in een geest van symbiose een origineel werk te creëren in het centrum van de « Fêtes de la Saint-Martin ».

In 2010 blies er een frisse wind door het koor: alle zangers van het dorp hebben zich verenigd in het koor « Cœur de Tourinnes ». Gezien het succes van deze formule hebben ze zich dit jaar weer verenigd:

  • het « Chorale des concerts de Tourinnes», aan de basis van het totaalspektakel van « la Saint-Martin », onder leiding van Jacques Giroul ;
  • « Chantourinnes », kinderkoor, onder leiding van Elisabeth Goethals en Olivier Habran ;
  • de door zang gepassioneerden van Tourinnes die voor de gelegenheid gerepeteerd hebben onder leiding van Dédée Vanderhasselt, Olivier Habran,  Jacques Giroul et Michel Vanstals ;
  • het « Orchestre de Chambre de la Néthen », onder leiding van Alain en Benoît Meulemans.De muzikale leiding van het totaalspektakel werd aan Michel Vanstals toevertrouwd.

Het muzikale programma

De keuze van de muziek is uiteraard gebaseerd op de tekst van Xavier Deutsch en geïnspireerd door de tijd van de ridders van de Ronde Tafel.

Hoofse liefde, ballades, dans- en drinkliederen, religieuze vocale kunst, elk stuk werd gekozen met het oog op afwisseling en integratie in het toneelstuk en met het grootste respect voor de regie.