De muziek

De muziek van het totaalspektakel

michelvanstalsSinds het begin neemt de muziek een essentiële plaats in in het totaalspektakel van de « Fêtes de la Saint-Martin ». Het zijn trouwens de concerten van spirituele muziek, in 1965 georganiseerd door Max van der Linden ter gelegenheid van de restauratie van de kerk, die aan de bron liggen van het totaalspektakel.

Elk jaar zoeken zangers en musici het gezelschap van de acteurs om in een geest van symbiose een origineel werk te creëren in het centrum van de « Fêtes de la Saint-Martin ».

In 2010 blies er een frisse wind door het koor: alle zangers van het dorp hebben zich verenigd in het koor « Cœur de Tourinnes ». Gezien het succes van deze formule hebben ze zich dit jaar weer verenigd:

  • het « Chorale des concerts de Tourinnes», aan de basis van het totaalspektakel van « la Saint-Martin », onder leiding van Jacques Giroul,
  • « Chantourinnes », kinderkoor en koor voor volwassenen, onder leiding van Elisabeth Goethals en Olivier Habran,
  • de door zang gepassioneerden van Tourinnes die voor de gelegenheid gerepeteerd hebben onder leiding van Elisabeth Goethals, Jacques Giroul en Michel Vanstals
  • het « Orchestre de Chambre de la Néthen », onder leiding van Alain en Benoît Meulemans.

De muzikale en de artistieke leiding van het totaalspektakel werden aan Michel Vanstals toevertrouwd.

Het muzikale programma

Sinds het begin van de creatie van « Vivaldi, le feu de Dieu » hebben de auteur Xavier Deutsch, de regisseurs, de musici en de koorzangers samengewerkt om de Venetiaanse muziek in de intrige van het totaalspektakel te integreren.

Vivaldi staat dus in de schijnwerpers met uittreksels uit het Magnificat: « Et Misericordia » en uit het Gloria: « Domine Fili Unigenite » en « Gloria in Excelsis Deo ».

De opera, ontstaan in Venetië, is ook vertegenwoordigd met uittreksels uit « l’ Orfeo » van Cl. Monteverdi: « Laschiate i monte » en « Vieni  Imeneo ».

De muziek van het carnaval en van de gondeliers brengen een kleurrijke toets in het geheel.