Edith Dekyndt

 

In de straten van Tourinnes …

Vlag X

Volgens een eeuwenoude traditie wordt een gewoon lapje stof het symbool van een gemeenschap, zij het een geografsiche-, politieke- of handelsgemeenschap. Rond de administratieve gebouwen en dodenmonumenten van Tourinnes-la-Grosse en de omringende dorpen vindt men een opmerkelijk aantal vlagmasten zonder vlag. Blijkbaar is onze behoefte om ons via dit symbool aan te sluiten bij een groep en diens geschiedenis geëvolueerd.

petit_0014DRAPEAUCORSE

Edith DEKYNDT werd aangesproken door deze vaststelling en stelt voor om de masten terug in ere te herstellen door er geperforeerde vlaggen aan te hangen. Zilveren lijsten die het omliggende landschap onderlijnen. Een raam dat ons de hemel, de huizen, de bomen doet herontdekken. Een lege ruimte die ons alles beter laat zien.

Edith DEKYNDT (Ieper, 1960) ontwikkelde een minimalistische taal vanuit zowel wetenschappelijke-, historische- als gevoelsbronnen. Haar oeuvres werden onthaald in internationale kunstinrichingen waaronder: Witte de With in Rotterdam, het MAC in Grand Hornu, het MOMA in New-York, de FRAC Lorraine in Metz of het Contemporary Art Museum in Hiroshima. Zij is vertegenwoordigd door de galerie Karl Friedman in Londen.