Elodie Antoine

Een stal met witgekalkte muren. Vanaf de voederbakken strekt zich een gouden weefsel uit… Een turbulentiezone, een weelderig, lenig, verslindend lichaam vloeit uit de logge muren. Een bacterie in het onbewogen farmaceutische? Een ontaarde cel die de klare lijn doet zwellen? Een levende materie die het chagrijnige wit opfleurt? Een tegenspraak! Vloeiend en warm, pralende kleur van vruchtbaarheid en glans.

De verontrustende verspreiding kon zich wel eens veranderen in een bevrijdende uitwas. De witte muren verwelkomen een fascinerende verstrikking van blijkbaar tegenovergestelde gevoelens: verval en hernieuwing, onderdrukking en herademing, norm en misvorming…

homesick -E-Antoine

Elders is het buiten de gebouwen dat het onbetamelijke opwelt: uit de ramen bloedt linnen. Het huis mag dan een op te vullen vorm lijken en de openingen werken als een magneet op onze nieuwsgierigheid naar de ingewanden: we ontdekken een aangezicht dat spuwt, zucht en zweet. En wat als dit aangezicht vakantiebeelden oproept, zoals wegen door de nacht, waar spookachtige huizen worden verlicht door koplampen en weerzinwekkende wezens worden die ademen en beven? Dan, vanuit deze stoffen aberraties doemen ons vermogen en onze nood op om het lijzige te humaniseren.

Objecten, lichamen en stoffen die slijten, dof worden en bestolen worden: dit is het natuurlijke verouderingsproces. En wat als een zetel zichzelf uitstrekte, uitrafelde, beschimmelde, smeuïg en nauwkeurig, en hierbij onze herkenningspunten tot buiten de armleuningen verstoort? Het scheppen van een lichte misvorming, een abnormaliteit in de gewone tijd der dingen; de zetel schept een afwijking in ons gewone bestaan en in onze affectieve en culturele verbeeldingen. De kunstenaar kleurt onze bakens en archetypes bijzonder afwijkend in. Ons ordinair landschap wordt vertekend, dubbelzinnig besmet.

Pauline Meunier

Elodie Antoine werd geboren in 1978. Ze leeft en werkt in Brussel. In 2002 haalde zij het diploma Beeldhouwen van het atelier ENSAV La Cambre (Hogeschool voor Visuele Kunsten) in Brussel. Haar opleiding zet ze voort in de Zomeracademie van Libramont, in o.a. vilt-creatie en kantkloswerk.

Sinds 2004 heeft ze deelgenomen aan een groot aantal exposities die haar rond de wereld hebben gevoerd: Frankrijk, Slovenië, Zwitserland, Italië, Seoul. Ze heeft eveneens haar hybride sculpturen, minutieus genaaid in soepele stoffen, waarbij ze inspeelt op opposities tussen onze stereotiepe verwachtingen, meerdere malen individueel geëxposeerd, o.a. in de Galerie Frédéric Desimpel, de B-gallery en in het Museum voor het Kostuum en de Kant in Brussel. Elodie Antoine heeft de Prijs voor Jonge Sculptuur ontvangen van de Franse Gemeenschap van Belgïe, alsook de Luxemburgse Prijs voor Plastische Kunst.

www.elodieantoine.be