Gaillard & Claude

3

In het centrum van Tourinnes
Place Saint-Martin
Tourinnes-la-Grosse

Black Pigeons FM

Dankzij de radio konden tal van vrijzinnige stromingen zich hoorbaar maken tot in de verste uithoeken. Radio Londres zond hoopvolle berichten uit doorheen bezet Frankrijk. Radio Caroline was de zender van de liberalisering der zeden in het noorden van Europa. In het begin van de jaren ’90 is de opmars van zo’n 600 piratenzenders in Zuid-Oost Engeland de grondlegger van een nieuwe cultuur: Techno.

black pigeons fm fr

Naar het voorbeeld van de Rave Parties die de stadskernen links lieten liggen ten voordele van de stadsrand of het platteland, duikt ook het project FM10N van Gaillard & Claude op voor de duur van de Fêtes de la Saint-Martin: een ultra-locale radio, een alternatief geluidssysteem.

Vanuit een oude duiventil in het centrum van het dorp zenden zij, d.m.v. een mini-Fmzender, een programma van muziek en geluiden uit die speciaal voor de gelegenheid ontworpen zijn of die opgehaald zijn uit radiofonische archieven.

Het werk van Gaillard & Claude (frankrijk, 1974 en 1975) neemt de vorm van voorwerpen en weergaven aan die ludiek omgaan met de codes van kunstgeschiedenis, media en volkscultuur. Zij hebben deelgenomen aan individuele en collectieve tentoonstellingen, zowel in België als in het buitenland: o.m. de gallerij MOTInternational in Brussel, Micheline Szwjacer in Antwerpen, het CAPC in Bordeaux, de Odense Kunsthal in Denemarken, de Biennale van Lyon en het Musée des Beaux Arts van Ho chi Ming City in Vietnam. Zij worden vertegenwoordigd door de galerie Loevenbruck in Parijs.