Hugo Meert

3
Gemeenteschool – Onthaal
Place Saint-Martin 3,
Tourinnes-la-Grosse


Hugo Meert_Vole et vend 2015

Vole et Vend, 5 x 4 cm, antidiefstal badge in baksteenkleurige klei, gegoten, 2015, foto © Louise Ladrille

Hugo Meert werd geboren in 1964 in Aalst en woont en werkt in Brussel en Charleroi. Hij studeerde aan de Sint Lukas Hogeschool in Brussel en geeft thans les aan de Academie voor Schone Kunsten van Charleroi, aan het Cultureel Centrum van Strombeek en aan de ENSAV van La Cambre. Zijn reflectie rond functie, schoonheid en design bracht Hugo Meert ertoe om een heel persoonlijke actiesfeer te creëren, balancerend tussen kunst en design, ambacht en industrie. Zijn passie voor keramiek mondt uit in een permanent experimenteren. Vanuit een formeel oogpunt speelt hij als een koorddanser op de grens van zin en onzin. Hij zet een oeroude techniek en knowhow voort die hij opmerkelijk beheerst, maar beperkt zich evenwel nooit tot technische hoogstandjes. De laatste twintig jaar ontwikkelde deze meester in ‘vorm en ironie’ een intrigerende collectie keramiek, gekenmerkt door een subtiele ‘terrar’ toets.

Vole & Vend

Voor de 50ste Fêtes de la Saint-Martin in Tourinnes heeft Hugo Meert een speciale Limited Edition keramiekbadge ontworpen. Dit ironisch en vertekend voorwerp werd uitgebracht in 300 exemplaren en dient als ingangsticket voor de tentoonstellingen.

Vole & Vend is een kunstproject ontstaan uit onze hyper-commerciële samenleving en ingegeven door diens wetten. Deze anti-diefstal inkombadges werden nauwgezet vervaardigd in baksteenrode keramiek. Zo’n inkompas wordt een kostbaar juweel dat ieder zich kan toeëigenen en dragen in diverse omstandigheden.