« Le Mal du Pays »

Curator : Elodie Antoine

Kunstenaars: Elodie Antoine (B), Eric Croes (B), Stéphane Goldrajch (F), Maya Lerman (Isr), David de Tscharner (CH), Sofi van Saltbommel (B)

elodieantoineDrie vrouwen en drie mannen, drie Belgen en drie buitenlanders, zes beeldende kunstenaars die elk een eigen techniek hanteren. Zes blikken die elkaar ontmoeten rond eenzelfde thema en die met hun kunstwerken de verschillende plekken inpalmen die dit jaar gekozen werden voor de jaarlijkse feesten van november in Tourinnes-la-Grosse.

« Le Mal du Pays ». Deze Franse uitdrukking verwijst naar het heimwee die mensen ervaren wanneer ze ver van huis zijn. Het is een uitdrukking met een hoog dramatisch gehalte. Ook de Engelse vertaling “homesick” geeft een eerder zorgwekkende invulling aan die specifieke gemoedsgesteldheid. Toch benaderen de verschillende kunstenaars dit thema, dat op zich vooral ernstig of pessimistisch zou kunnen lijken, met het nodige gevoel voor humor en luchtigheid. Ze laten zich daarbij leiden door de talrijke letterlijke en figuurlijke interpretaties waar de term toe uitnodigt.

David de Tscharner (ZW) verwerkt vol verbeelding de legendes van Tourinnes-la-Grosse. Hij werkt daarvoor samen met kinderen uit de streek;

Maya Lerman (ISR) bestudeert de verschillende manieren waarop buitenlanders het land waar ze wonen omvormen om er deel van te worden en er zich thuis te voelen;

Eric Croes (B) baseert zich op verloren paradijzen om landschappen vol nostalgie te creëren;

Stephan Goldrajch (F) ontwikkelt een interactieve installatie;

Sofi van Saltbommel (B) stelt haar onrustwekkende keramieken beelden voor.

Ikzelf sta in voor een poëtische besmetting van het landschap in de streek van Tourinnes.

 

Elodie Antoine