Les Misérables

petite-affiche-2015

Victor Hugo

Tekst aanpassing : Muriel Clairembourg
Regie : Muriel Clairembourg en Jean-Marc Delhausse
Muzikale leiding : Olivier Habran en Elisabeth Goethals
Het Hart van Tourinnes-la-Grosse : Olivier Habran
Het kinderkoor Chantourinnes : Elisabeth Goethals en Olivier Habran
L’Orchestre de Chambre de la Néthen, onder de leiding van Alain en Benoît Meulemans

Het stuk

DelacroixEugene21

In dit sociaal en filosofisch schouwspel vergezellen we de levenstrajecten van verschillende personages. Ze kruisen elkaar, sommigen houden van elkaar, anderen vechten of verscheuren elkaar. Monseigneur Bienvenu draagt zijn naam goed. Jean Valjean, goedaardige reus, bewijst ons dat een man zijn leven kan beteren terwijl Javert stellig gelooft dat een mens goed of slecht geboren wordt en dat dit niet kan veranderen. Wij zijn getuige van de misdaden van de vefoeielijke Ténardier’s, van het leed van Fantine en het geluk van Cosette. We begeleiden Marius in zijn zoektocht naar zijn ware identiteit. We zingen onderweg met het joch Gavroche. We ontmoeten ook Meneer Gillenormand, vader Fauchelevent, Meneer Marbeuf en nog vele anderen. We zijn bang van de bende van de Patron-Minette en steunen de opstandige studenten. In dit humanistisch verhaal is het Volk het hoofdpersonage die wanhopig vecht om te overleven.

Wij zijn de zonen van de Revolutie!

« Wie alleen de man heeft zien lijden heeft niets gezien, zie hoe de vrouw afziet; wie alleen de vrouw heeft zien lijden heeft niets gezien, zie hoe het kind afziet.
Ja voor alles, altijd, ja, ja om het geweld en de zwendelaars te bestrijden, ja om de gestenigden en de onderdrukten in eer te herstellen, ja om te troosten, ja om te ondersteunen, aan te moedigen, te onderrichten, ja om de wonden te verzorgen, wachtend op genezing, ja om liefdadigheid om te zetten in broederschap, aalmoes in bijstand, onbillijkheid in rechtvaardigheid, naties in mensheid, oorlog in liefde, beperkingen in openheid, in recht, koningen in mannen, ja om uit de godsdiensten de hel te verwijderen, uit de maatschappij de gevangenissen, ja om te verbroederen met de ellendeling, de uitgebuite, de verloochende, de overwonnene, de verkochte, de geketende, de opgeofferde, de prostituee, de dwangarbeider, de onwetende, de wilde, de slaaf, de veroordeelde en de gedoemde, ja wij zijn de zonen van de Revolutie! !
»

Victor Hugo

Victor Hugo

Victor_Hugo_by__tienne_Carjat_1876_-_full

Victor Hugo werd geboren in 1802 in Besançon en overleed in Parijs in 1885. Op 20jarige leeftijd publiceert hij zijn eerste gedichtenbundel en ontvangt hij een rente van Lodewijk XVIII. In 1823 verschijnt zijn eerste roman Han d’Islande, en in 1927 Cromwell, waarvan het voorwoord het manifest van het romantisme wordt. In 1831 verschijnt Notre Dame de Paris. In zijn jeugdjaren was Victor Hugo een royalist, maar vanaf 1850 wordt hij over de jaren meer en meer liberaal. Tijdens de revolutie van 1848 schaart hij zich aan de zijde van de linkse democraten. Het is dan ook niet te verwonderen dat hij de strijd aangaat met Louis Bonaparte wanneer deze het keizerrijk weer wil invoeren.
Na een ballingschap van 18 jaar, aanvankelijk in Jersey en later in Brussel publiceert hij in 1859 het eerste volume van La Légende des Siècles, in 1862 Les Misérables, in 1866 Les Travailleurs de la Mer, en in 1874  Quatrevingt-treize.
Na de val van het keizerrijk keert hij terug naar Parijs en publiceert hij tot aan zijn dood.

De muziek van het spektakel

• Ave Verum en Les soldats de Gédéon, van Camille Saint-Saëns
• Libera me (extract van de Requiem) en Pavane, van Gabriel Fauré
• Dies Irae en Choeur d’ombres (extract van Lelio), van Hector Berlioz (Requiem)
• La petite fille sage en Ave Verum, van Francis Poulenc
• Je crois entendre encore, van Georges Bizet (extract van Pêcheurs de Perles).

Jean-Marc Delhausse en Muriel Clairembourg


Jean-Marc Delhausse is geboren in Luik. Hij studeert letterkunde en behaalt een diploma Romaanse Filologie, een aggregaat en een Master als Vertaler (Engels) aan de Universiteit van Luik. Hij behaalt eveneens de Eerste Prijs Voordrachtkunst aan het Koninklijk Conservatorium van Luik en de Eerste Prijs Drama aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel.
Als acteur neemt hij deel aan meer dan dertig toneelstukken in diverse theaters (Nationaal The​ater, Abdij van Villers-la-Ville, Théâtre de Poche, Océan Nord, La Samaritaine, l’Etuve, le Théâtre Royal des Galeries, l’Atelier 201…)

Laatst speelde hij een rol in “Des cailloux et des pommes”, een openluchttoneel in Geldenaken, een project van La Maison Ephémère…
Hij nam ook deel aan diverse gezongen projecten, zoals Quinquefolia, Dis-moi WizzZ en Credo ma non troppo , zoet-rebelse a capella liederen.
Hij is de eigen regisseur van het collectief spektakel sinds 1995 met de creatie van het toneelstuk van Julos Beaucarne “L’Avenir change de Berceau” (De Toekomst verandert van wieg).
Hij bouwt dus al 20 jaar lang mee aan het succes van de spektakels van de Fêtes de la Saint-Martin.

Muriel Clairembourg speelde en danste in het Nationaal Theater van België, het Théâtre du Grand Midi, de Abdij van Villers-la-Ville, het Nouveau Théâtre de Belgique, la Samaritaine, L’Eden, de Varia, Océan Nord, het Théatre de L’L, het Cultureel Centrum Jacques Franck, Aux Trétaux de Bruxelles, L’Escalier, de Comédie Claude Volter, het Théâtre de la Vie, het Théâtre du Méridien en ook op toernee, door België, Frankrijk, Zwitserland en Québec.
Zij werkte samen met regisseurs waaronder Julien Roy, Pietro Pituzzi, Frédéric Dussenne, Isabelle Pousseur, Bernard Mouffe, Claude Volter, Luc Fonteyn, Ariane Buhbinder, Mathieu Richelle, Max Lebras en met choreografen zoals Gladys Fernandez en Pablo Inza en Edith Depaule…
De actrice heeft rollen vertolkt van Maeterlinck, Handke, Laurence Vielle en Vincent Margane, Perrault, Molière, Edward Bond, Laurence Kahn, Von Hoffmansthal, Véronika Mabardi, Brecht, Ariane Buhbinder, Ghassan Kanafani, Enzo Corman…
Sinds een aantal jaren ensceneert ze amateur theatertroepen en animeert ze toneelateliers.

Artistiek team

Regie :equipes
Muriel Clairembourg en Jean-Marc Delhausse

Muzikale leiding :
Olivier Habran en Élisabeth Goethals

Het Hart Van Tourinnes :
Olivier Habran

Het kinderkoor Chantourinnes :
Élisabeth Goethals en Olivier Habran

L’Orchestre de Chambre de la Néthen,
onder de leiding van Alain en Benoît Meulemans