Maëlle Poupard

23
Bij Nelly Bruneel, Ferme du Rond-Chêne
Rue du Culot 58,
Tourinnes-la-Grosse

Performance op Zondag 8 november om 14 u

Memorium, H 60 cm, witte zandsteen en rode zandsteen in poeder, terra sigillata, gedraaid, 2012

Maëlle Poupard werd geboren in 1960 in Aix-en-Provence (Frankrijk). Ze groeide op in Argentina en in het noorden van Frankrijk. Ze ontdekt de keramiek in La Borne, waar ze een traditionele opleiding volgt in draaitechnieken die geworteld is in een utilitaire productie. In 2009 komt ze naar Brussel om er een opleiding keramiek en performance te volgen aan de ENSAV van La Cambre. Zij behaalt haar diploma in 2014. Haar parcours heeft zonder twijfel haar werk beïnvloed, waarbij een aantal noties die op het eerste zicht tegenstrijdig zijn zoals ambacht en kunst, vroeger en nu, techniek en concept, geest en materie in vraag gesteld worden.

Maëlle Poupard is geboeid door transformatieprocessen. Zij ontwerpt micro-werelden met haar installaties/performances en wekt die tot leven in een poëtica van gebaar en grondstof.

Memorium

De “Memorium” performance is ontstaan vanuit technologisch ondezoek naar Terra Sigillata (gestempeld aardewerk) dat Maëlle Poupard ondernam tijdens haar studies aan La Cambre. Dit onderzoek heeft haar er toe aangezet om de keramiek opnieuw in verband te brengen met zijn fabricageproces en zijn geschiedenis, om betekenisverlies tegen te gaan.

Vijf lemen amforen verstard in verschillende toestanden (gebakken, gedroogd of nog vers) worden aan een strict protocol ontworpen dat veel weg heeft van een heelkundige ontleding of van een archeologische opgraving. De amfoor is, als archetype van de keramiek uit de Oudheid, beladen met verhalen. Roerloze klei komt tot leven, treedt in beweging om daarna in te storten. De herinnering aan het lichaam lijkt gestalte te geven aan het voorwerp. Het natuurlijk proces doorloopt verschillende fases van groei, verval en ontbinding. De installatie, die werd gebouwd om vernield te worden, vergaat in een ruïne.