Max van der Linden

slide_31
Kerk van Tourinnes
Place Saint-Martin,
Tourinnes-la-Grosse

48
Au Vert Galant
Place Communale 3,
Beauvechain

85
Ferme d’Agbiermont
Vieux Chemin d’Agbiermont 1,
Nodebais

86
Kapel Gosin,
Nodebais


Max van der Linden, of Miqui, zoals zijn vrienden hem kenden, werd geboren in 1922 en overleed in 1999. Hij was ongetwijfeld de oprichter en de bezieler van de Fêtes de la Saint-Martin waarvan wij dit jaar de 50ste editie vieren. Hij heeft daarom echter niet minder zijn kunst beoefend, de keramiek, het gevolg van een zeer vroege roeping als verhalenverteller. Hij putte zijn inspiratie uit een diep innerlijk geestesleven, verankerd in een landelijk dagelijks leven. Zijn werk roept het sacrale, de muziek, de eenzaamheid, de dood, de angst voor de chaotische omwentelingen van de wereld op. Maar men stuit er ook op discrete maar beslist optimistische aanwijzingen voor een andere uitweg door middel van een gebaar van broederschap, een ontmoeting die de conventies overschrijdt, een grappig detail.

mvdlpage

Zijn œuvre is uniek. Met klei, vuur en kleur realiseerde hij originele taferelen van grootse eenvoud die niemand onberoerd laten. De Sint-Maartenskerk van Tourinnes huist vooral sacrale kunstwerken. De gemeentezaal Le Vert Galant op het gemeenteplein van Beauvechain herbergt een groot aantal werken in keramiek die voornamelijk het menselijk lijden, de muziek en de architectuur tot onderwerp hebben. Tenslotte kunt u in de Hoeve van Agbiermont, waar de kunstenaar vroeger zijn atelier had, zijn meesterwerk “La Maison de mes Amis” bewonderen, een grootschalig tafereel dat gestalte geeft aan zijn vriendschapsbanden met de vele kunstenaars die hij heeft kunnen mobiliseren rond zijn culturele projecten. Onder hen meerdere bekende Belgische keramisten.

Het staat vast dat Miqui, door zijn acties, talrijke artistieke roepingen in het leven heeft geroepen, in het bijzonder in de mooie kunst van de keramiek.

De vzw die zijn naam draagt en veel van de tentoongestelde werken in bewaring heeft, stelt zich tot taak om activiteiten te organiseren die zijn oeuvre helpen handhaven en zijn nagedachtenis levend houde.

www.maxvanderlinden.be