Max van der Linden

Volgens middeleeuwse traditie hield Max van der Linden ervan zowel wereldlijke als religieuze verhalen te vertellen.
Het alledaagse leven, de moeilijkheden en het ongeluk van zijn broeders stellen een caleidoscoop voor van een leven vol diverse ontmoetingen van een verrassend en tegenstrijdig man.

Hij drukt zich uit in een traditionele kunstvorm, eenvoudig en mijlenver verwijderd van een hedendaagse creatie – volgens een van zijn beste vrienden, de kunstcriticus Roger-Pierre Turinne.

Voor hem riepen de geëmailleerde personages van Max van der Linden nooit de sterke tegenstellingen op van het leven belast met tegenslagen. De positieve Miqui benadrukte immers de eenvoudige geneugtes van het leven, en dit in tegenstelling tot een huidige kunststroming die vindt dat elke creatie de stigma’s van het onheil en de woede en de eisen van de mensheid hoog in het vaandel moet dragen

J.J. Bruyr

 

De V.Z.W. “Max van der Linden” heeft het werk van de artiest in beheer. Op lange termijn kunnen de werken niet in de boerderij van Agbiermont blijven. Er werden dus oplossingen gezocht die in de toekomst het voortbestaan van de werken verzekeren alsook de toegankelijkheid voor het publiek. De voorkeur ging uit naar een plaats in de omgeving waar Max gewerkt heeft.
Er werden onderhandelingen opgestart met de gemeente Bevekom en ook met de kerkfabriek. Dit mondde uit in een overeenkomst tussen de V.Z.W en deze partners. Een groot deel van de werken van Max vindt vanaf heden een onderkomen in publieke plaatsen: de schitterende kerk Saint Martin in Tourinnes-la-Grosse en in de prachtige zaal Vert Galant op het gemeenteplein in Bevekom waar bezoekers welkom zijn.

Een deel van het werk, waaronder het monumentale fresco “La maison de mes amis”, bevindt zich nog steeds in een zaal van de boerderij van Agbiermont in Nodebais. Hiervoor wordt ook naar een oplossing gezocht.

Zo zal er dit jaar de « route Max van der Linden » zijn met 6 etappes: de « Vert Galant » in Bevekom, de kerk Saint-Martin in Tourinnes-la-Grosse, de kapel Mottart in Tourinnes, de kapel Sainte-Corneille te M’lin, de boerderij van Agbiermont in Nodebais en de kapel Gosin temidden van de velden van Nodebais en gedecoreerd door de kunstenaar.

André Terlinden
Président de l’A.S.B.L. « Max van der Linden »
www.maxvanderlinden.be