Back

Marie Zolamian

45
Église Saint-Sulpice
Place Communale 3
Beauvechain
« Aquarius », 2018. Olie op gemaroufleerd papier op doek, 50 x 70 cm.
Courtesy : kunstenares en galerie Nadja Vilenne

Mij werk bestaat uit een opeenvolging van reeksen die, naarmate de tijd vordert, een experimentele documentaire vormen van een denkbeeldige etnologie.

Ik onderzoek de zelfontworteling in een geglobaliseerde wereld die levenswijzen, gedachten en oosterse en westerse verhalen vermengt.

Ik tracht me patrimonia van gekozen, mij vreemde samenlevingen eigen te maken, ik doorgrond het begrip verwantschap en toebehoren tot een gemeenschap, een grondgebied. Die « gekozen ballingschappen » in microlokaliteiten openbaren mij microgeschiedenissen. Hun gemeenschappelijk kenmerk is een verhaal, een getuigenis dat zowel het individu als de collectiviteit raakt vanuit een subjectieve hechting aan een plek of een overgeërfd voorwerp. Het zijn herhaalde integratie pogingen, daar waar zich – soms botsende – betrekkingen vormen tussen geheugen en identiteit, traditie en authenticiteit, een bepaalde plek en een cultuur.

Het werkproces ontvouwt zich aan de hand van een reeks portretten, banden tussen een omgeving en een persoonlijk of collectief verhaal. Elk portret, elke etappe vorm het archief van een visueel traject, van het onbekende hier naar het onbekende daar.