Pierre Caille / Ludovic Recchia

10
Bij Marilise en Albert Niesten
Au Moulin de Tourinnes (1ste verdieping)
Rue de Beauvechain 1a,
Tourinnes-la-Grosse


Pierre Caille_cambre-58_1(c) Christian Carez

Pierre Caille in het keramiekatelier van La Cambre, 1958, foto © Christian Carez

Ludovic Recchia werd geboren in 1973 in La Hestre. Hij behaalde een Masterdiploma in Kunstgeschiedenis en Archeologie aan de Université Libre de Bruxelles in 1996. Hij is vandaag directeur van het Centrum Keramis in La Louvière en conservator van het Departement Europese Keramiek en Doorniks porselein van het Koninklijk Museum van Mariemont. Sedert het begin van de jaren 2000 treedt hij op als commissaris voor talrijke keramiektentoonstellingen. Hij organiseert regelmatig studiedagen in het kader van de “Samedis de la céramique” in het Museum van Mariemont en geeft ook lezingen op wetenschappelijke symposia in België en in Frankrijk. In zijn lezingen en in zijn artikels brengt hij de geschiedenis van de keramiek in verband met hedendaagse creaties in de breedste zin, van design tot sculptuur. Zijn scherpzinnige kijk op kunst en keramiek en zijn onvoorwaardelijk steun aan de ontwerpers maakt hem tot een prominente figuur in de Belgische keramiekwereld.

Voor de 50ste Fêtes de la Saint-Martin in Tourinnes biedt Ludovic Recchia ons een tentoonstelling aan rond het werk van Pierre Caille afkomstig uit de Belgische openbare verzamelingen en zal hij een lezing geven over het erfgoed van deze kunstenaar en docent.

Conferentie van Ludovic Recchia, directeur Keramis, op Zondag 15 november om 14u30 (Gemeentehuis Bevekom) :

Pierre Caille, sculpteur et enseignant à l’origine du renouveau de la céramique en Belgique (in het frans).

Pierre Caille, Werken uit Belgische openbare verzamelingen

Pierre Caille werd geboren in Doornik in 1910 in een kunstminnend gezin dat meerdere kunstenaars voortbracht. Hij speelde een hoofdrol in de heropleving van de keramiek in België. In 1931 schrijft hij zich in in het reclameatelier van het revolutionaire Institut des Arts Décoratifs dat opgericht werd door Henri Van de Velde (1863- 1957) aan La Cambre (Brussel) en dat gebaseerd was op het multidisciplinair model van het Bauhaus. Omdat hij zeer zelfstandig was, kon hij niet overweg met zijn professor Joris Minne en reeds na 3 maanden verlaat hij het instituut. Dankzij Henri van de Velde, die in Parijs in 1937 commissaris was voor de Belgische afvaardiging voor de “Internationale tentoonstelling voor moderne Kunst en Techniek”, kan Caille bij de vaatwerkfabrikant Boch in La Louvière borden decoreren en vervaardigt hij zoute zandsteenpotten bij Guérin in Bouffioulx. Dankzij van de Velde keert Caille terug naar het Institut, waar hij als vrije leerling onderricht volgt in de klas van Hubert Helman, ondernemer en eigenaar van een grote tegel- en ornamentenfabriek in Sint-Agatha-Berchem. Deze ontmoetingen zijn beslissend. In 1949 is hij een bekend kunstenaar en krijgt hij de leiding van het Keramiekatelier van La Cambre, waarvan hij directeur zal blijven tot in 1976. Het is in dat atelier dat hij vele befaamde figuren uit de Belgische keramiek opleidde, waaronder Max van der Linden, oprichter van de Fêtes de la Saint-Martin in 1965.