Yazan Khalili

71
Vijver van Nodebais
Rue de l’Étang
Nodebais


waiting for the night, 2015. Colour Lambda print, 66 x 100cm, ed. 3 + 1 ap / Courtesy van de kunstenaar en Galerie Transit, Mechelen

Kunnen we terugkeren naar een plek waar we ooit zijn geweest zoals we toen waren? Of worden we er dan een vreemdeling? Of wordt de plek ons vreemd?  Een reeks vaste beelden vertellen het verhaal van een groep astronauten die terugkeren in een landschap dat ze lang geleden hebben verlaten. Ongetwijfeld hopend op een teruggevonden verstandhouding blijkt het landschap toch onverwacht.

Stelt zich dan de vraag van de terugkeer: reëel of fictief?

Over het gehele beeld leidt elke foto onze blik in een opgezet, zorgvuldig opgebouwd, mineraal landschap.

Het commentaar verhaalt de geschiedenis van bepaalde beelden, andere stilzwijgend onderstrepend. De beelden vermengen zich, de teksten verschijnen soms als een ludiek contrapunt.

We stellen ze samen, vinden een volgorde, een voortgang als een stomme film of een fotoroman: over de onmogelijke terugkeer, de voortvluchtige; de vluchteling of de ontheemde. Allen koesteren de idee van de terugkeer naar hun oorsprong en worden geconfronteerd met de existentiële onmogelijkheid ervan. De terugkeer naar huis wordt een nieuwe daad van verplaatsing en ontheemding. Daaruit resulteert een emotionele zwerftocht met als echte historische dimensie het kader van bezet Palestina. Wat ons plotseling het effect doet onderzoeken van de geografische afstand op onze interpretatie van het territorium en haar vermogen onze politieke gevoelens te raken.