art et marges musée – Dominique Vrancken

5

Chez Marilise et Albert Niesten
Au Moulin de Tourinnes
Rue de Beauvechain 1a
Tourinnes-la-Grosse

Sinds zijn oprichting in 1984 verdedigt het Centrum voor Onderzoek en Verspreiding van outsiderkunst « Art en Marge” – sinds 2009 « art & marges museum » – kunstenaars die zich niet in het officiële culturele circuit inschrijven. Deze scheppende autodidacten werken geïsoleerd of in creatieve ateliers voor personen die psychisch minder weerbaar of mentaal gehandicapt zijn (www.artetmarges.be).

Vanuit de levenslijn waar we op vooruitlopen door ons te projecteren in de toekomst, fixeert de verstrengeling van lijnen ons in één punt. In één ogenblik, misschien het midden van het leven. Op dezelfde manier is de lijn van Dominique Vrancken overal, dicht, verhakkeld of smal. Hij tekent lagen van mensen boven elkaar op eenzelfde ondergrond met een indrukwekkende concentratie. In deze schijnbare mengelmoes bewaart elke persoon toch een goede zichtbaarheid en een stukje individualiteit. De personen staan er zonder expressie, de blik koud en afstandelijk. En toch: een diepe angst, veroorzaakt door de relaties tussen de mensen, mengt zich met iets zachts en teder. We willen deze tegenstelling peilen. We zoeken naar vervlogen herinneringen, hierbij onze verborgen dieptes wekkend. We zoeken opnieuw het gevoel van dat moment waarbij we ons bewust zijn dat we in slaap vallen, die vreemde overgang die ons ontsnapt. Misschien ligt daar, op het scherm van ons geheugen, waar heroplevingen, obsessies en fantasieën elkaar opvolgen, de band met deze in elkaar verstrengelde wezens?

Dominique Vrancken is geboren in Luik in 1960. Hij maakte verschillende jaren deel uit van het atelier 17 van Barvaux sur Ourthe, een plaats voor creatie en ontplooiing voor mensen met een geestelijke handicap of die lijden aan een mentale stoornis. Hij vulde er de twee kanten van talrijke bladen papier met een soort van spookachtige lichamen, geïnspireerd op kleding-catalogi, leeg van elke vorm van substantie maar met een fabelachtige uitdrukkingskracht.