Anne Lenaerts

23
Bij Nelly Bruneel, Ferme du Rond-Chêne
Rue du Culot 58,
Tourinnes-la-Grosse


Anne Lenaerts 08

Jaune, 39 x 27 x 4 cm, gieterijklei “smeltporselein”, 2014

Anne Lenaerts werd geboren in Ottignies in 1978 en woont in Beauvechain. Zij werd opgeleid in de klas van Anne Dejaifve en behaalde in 2003 haar diploma keramiek bij de ENSAV van La Cambre. Zij gaf les aan de Academieën van Waver en Namen en aan de ENSAV en is thans docente keramiek aan de Academie van Chatelet. Zij werkt reeds enkele jaren actief mee aan de organisatie van tentoonstellingen, o.m. in Tourinnes-la-Grosse, en ze nam deel aan collectieve tentoonstellingen in België, waaronder het recente “Ceramic Event 6” in Brussel en “Remade” in Halle.

Jaune

Anne Lenaerts verkent het vormgevingsproces en het ontstaan van de kleur, van de plasticiteit en van de versmelting van de klei met de kleur van het glazuur. Met perfect beheerste technische vaardigheid geeft ze ons een poëtisch inzicht in de beeldverschuivende creatie en de wendingen in betekenis. Ze stelt zich vragen over het object, het glazuur, de afdruk en baat de hand uit als studieobject, tegelijk voorwendsel, basiswerktuig en onderwerp van de handeling.

« Dagelijkse arbeid, de gebaren herhalen zich, stapelen zich op en worden vergeten. Ik boetseer, ik spoel, ik pauseer. Ik zeef, ik vloei, ik kneed, ik haal uit de oven, ik retoucheer. Ik zet mijn masker op, ik wacht.
Mijn nitril handschoenen liggen op de tafel. »