Manu vb Tintoré

Atmospheric Land, latex sculptuur, aarde, mixed media, 2018

35gr/m2. Langzaam dwarrelt aardstof neer op het speelterrein, als het ware een aansporing om beetje bij beetje de sleuven van Champs ouverts op te vullen. Atmosferisch stof, elders vandaan, dat in zijn omzwerving de vruchtbare  vermenging met “onze” aarde niet weerstaat, net als de onafwendbare lotsbestemming van de mens, waarvan het terrein hier het streven in herinnering brengt.

Vastzittend op die stoelen, die wortelen in de dubbele holtes, van elkaar gescheiden door een aarden wal –in een bedrieglijke tegenoverstelling met de ander, de buur- begrijpt men de kracht van en aarde gebonden identiteit die bepaalt wat we zijn en vanwaar wij komen: het gewicht in termen van waarden en vooroordelen die een mogelijke ontmoeting op afstand houdt. Een verblindende sleuf, beschermend maar tegelijk begravend.

Binnen die beslotenheid bereiken ons fragmenten van een dialoog: we weten wat we zeggen maar niet wat de ander zegt.  Er ontstaat iets denkbeeldigs, want je moet tenslotte toch een horizon hebben en op zoek gaan naar die ander. Die ander die ons uit dat ruwe landschap kan halen dat ons op onze eigen aard terugwerpt.

Sleuven graven om die daarna op te vullen als eeuwig deuntje ter opwekking van onze krachten, van ons, arme menselijke wezens, die een leven vol paradoxen opnemen.

Technische ondersteuning: Vincent Kersten, Moustapha Nassiri, JeanF Jans
Auteurskrediet: Carles Battle

www.manuvbtintore.com


5
Ex-voetbalterrein
Place Saint-Martin
Tourinnes-la-Grosse

18
Bij Nelly Bruneel
Ferme du Rond-Chêne
Rue du Culot 58
Tourinnes-la-Grosse