Marieke Pauwels

23
Bij Nelly Bruneel, Ferme du Rond-Chêne
Rue du Culot 58,
Tourinnes-la-Grosse


Marieke Pauwels_versie7_def

Kwan-Yin / Kwan-Yin, 50 x 200 cm, gemengde technieken, porselein, 2015

Marieke Pauwels werd geboren in 1970, ze woont en werkt in Antwerpen. Zij behaalde haar diploma aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen en is thans docent en coördinator van het departement keramiek van PXL-MAD (Media, Art & Design) in Hasselt. Momenteel werkt ze er haar scriptie af, in samenwerking met de faculteit voor Kunst en Architectuur. In haar œuvre verkent zij de tegenstelling tussen het Oosten en het Westen: ze zoekt een evenwicht tussen het spirituele en het fysieke, tussen godsdienst en erotiek, tussen het eeuwige en het vluchtige. Ook de volkskunst en het landschap zijn centrale thema’s. Sinds 1992 stelt ze tentoon, doceert ze, en geeft ze lezingen in binnen- en buitenland. Ze won de INAX Design Prijs (Japan) en de Westerwald Prijs (Duitsland). Haar werk is sterk beïnvloed door verblijven in o.m. China en Japan.

Kwan-Yin / Kwan–Yin

Dit werk, zowel dubbel in beeld als in betekenis, staat voor een open, bevrijde geest die perspectief biedt aan de eindeloze ruimte. Dit beeld communiceert de ruimte vanuit een tweedelig karakter: enerzijds het erotisch aspect, dat staat voor ontvankelijkheid van de vrouw , anderzijds het religieus aspect dat zich uit in een schenkend gebaar, de overgave in haar totaliteit.

Een onzichtbare en materieloze geest – wat in deze beelden oorspronkelijk werd geïnspireerd en belichaamd door de Oosterse Godin van Barmhartigheid Kwan-Yin bevestigt het ultieme moment waarin deze bevrijde geest ijl wegdroomt in de onvatbare ruimte.

Dit werk is ontstaan uit onderzoek van Marieke Pauwels waarbij de vergelijkende scheppingsmythe (chaos–orde) gerelateerd wordt aan het scheppen van een kunstwerk.