Voorstelling

Parole de pierres

van Bernard Tirtiaux

Aanpassing : Muriel Clairembourg et Jean-Marc Delhausse
Staging : Jean-Marc Delhausse et Muriel Clairembourg
Muzikale leiding : Élisabeth Goethals
Le Chœur de Tourinnes : Élisabeth Goethals
Uitgevoerd in het Frans

Parole de pierres

Het is een verhaal van duizend jaar geleden
Het is de liefde van een meisje voor haar vader
Het is de toorn van de onderdrukten
Het is de vreugde van zingen
Het is het plezier van het publiek
Het is een architectuurwedstrijd.

De ontmoeting van oud en nieuw
Een kerk midden in het dorp
De alliantie van licht en steen

Acteurs, zangers, muzikanten nemen je mee door een bewogen, grappig en tragisch verhaal. Een verhaal van menselijke bouwers. kind blijven, maar ook worden?

Muriel Clairembourg


Première :
Vrijdag 19 november om 20.30 uur
Voorstellingen:
vrijdagen
19 en 26 november om 20.30 uur
zaterdagen
20 en 27 nov. Om 18.30 uur
zondagen
21 en 28 november om 17.00 uur
PRIJS VAN PLAATSEN:

17€
Onder de 25: 10€
Art. 27

INFORMATIE :

Cultureel Centrum Beauvechain
Rue Goemans 20A – 1320 Hamme-Mille
Telefoon: 010 86 64 04
Elke werkdag, van 15u tot 19u,
Zaterdagen van 10u tot 12u, van 18 oktober
tot 27 november.

De auteur. Meester glasmaker en schrijver

Bernard Tirtiaux, geboren in Fleurus op 11 april 1951, ontwikkelde vanaf zijn zeventiende een passie voor glas in lood. Opgeleid in tekenen, graveren en schilderen, leerde hij zijn vak in Franse ateliers. Hij is goed thuis in oude technieken en heeft tot op heden meer dan 800 originele glazen daken gemaakt en geproduceerd. Tegelijkertijd pakt hij vele glastechnieken aan (kleurplaatwerk, gravure, doorschijnende sculptuur van verlijmde glasplaten.) Deze werken worden voornamelijk verspreid over Frankrijk, Zwitserland en België.

Gepassioneerd door theater en zang, heeft Bernard Tirtiaux gewerkt als acteur, regisseur, scenograaf in vele theaters van de Franse Gemeenschap. Hij bouwde zijn eigen theatrale ruimte met zijn eigen handen op de Martinrou-boerderij, waar hij woont.

Aan de penkant heeft Bernard Tirtiaux vele gedichten geschreven en bijna 80 liederen die hij ten gehore brengt; ongeveer veertig werden op schijven gebrand.

Hij stelde zich zes toneelstukken voor, waarvan er vier zijn bewerkt en twee gepubliceerd. In 1993 bracht hij zijn eerste roman uit, le passeur de lumière, over de middeleeuwse glasmaker aan wie we de kleuren van de glas-in-loodramen in onze kathedralen te danken hebben. Daarna: les sept couleurs du vent (1995), le puisatier des abîmes (1998), Aubertin d’Avalon (2002), Pitié pour le mal (2006), Prélude de cristal (2011), Noël en décembre (2015) en L’ombre portée (2019), zoveel bekroonde romans.

MUZIEK

De muziek zal bestaan ​​uit fragmenten uit het Livre Vermeil de Montserrat, een reeks populaire pelgrimsliederen uit de middeleeuwen.

Het zijn dansen, vrolijke en aanstekelijke liederen, canons en andere kleine meer rustgevende polyfonieën die de pelgrims zongen om de tijd te doden onderweg en bij aankomst in de kerk en op het plein. Een vrolijke lachende en dansende troep die de monniken probeerden te kanaliseren om de gebeden van sommigen niet te verstoren. Deze oude hits werden in de 14e eeuw in Montserrat verzameld, gekopieerd en bewaard in een collectie met een roodfluwelen omslag, en ze verrukken ons nog steeds.

Ze worden uitgevoerd door leden van het Koor van Tourinnes, begeleid door 4 muzikanten: luit, blokfluit, altviool en orgel.

Het openingsconcert zal ook in zijn geheel aan het Vermeil Book of Montserrat worden gewijd en werken van Pärt, Gorecki en Dunkley zullen vandaag met hen resoneren.

Élisabeth Goethals

2021, weer een bijzonder jaar

Nadat ze in 2020 moesten stoppen met spelen, en ondanks een context die het vandaag nog steeds niet toelaat om 150 acteurs, koorzangers en muzikanten op het podium samen te brengen, hebben de Amis de Tourinnes vooruitgang geboekt en bieden ze u een nieuwe geweldige show aan, in verband met het millennium van de kerk van Saint-Martin.

Om in lijn te blijven met het DNA van de shows in Tourinnes en de sanitaire regels te respecteren, werd er – in overleg met het artistieke team – gekozen om Parole de Pierre op te zetten met een beperkt aantal acteurs, koorzangers en muzikanten. in de gewone zin van de kerk, richting het koor, voor maximaal 200 toeschouwers, maar natuurlijk altijd met dezelfde communicatieve energie, hetzelfde enthousiasme, dezelfde kwaliteit, dezelfde emoties.

De stoelen zijn niet genummerd, de prijs is uniek en gezien de algemene context zullen er geen tribunes achter in de kerk zijn.

De optredens zullen plaatsvinden conform de op dat moment geldende sanitaire maatregelen.
Info hier en op 010 86 64 04, elke werkdag van 17u tot 19u, zaterdag van 11u tot 12u, vanaf 18 oktober.